Oudewater; 11-12-13 september 2015

In alfabetische volgorde: Concerten, Gekkigheid, Geveltekens, Havendagen, Herfstfair, Kunstmarkt, Open monumentendag, Torenbeklimming, Quilt en dan heb ik nog niet eens alles gehad. En alles was even leuk – voor zover ik dat gezien of gehoord heb, want het was ondoenlijk om overal van te genieten. Zo veel was het in Oudewater op 11- 12-13 september 2015. Maar wel allemaal even leuk en zeker overal gezellig druk.

Quilt

Wat een belangstelling voor de overdracht van de – naar later bleek – grootste quilt ter wereld. Samen met Simone Zonneveld, de jongste quiltster van de honderden, opende burgemeester Pieter Verhoeve de tennishal om de rij wachtenden binnen te laten. Hans de Waal gaf eerst het woord aan een duidelijk geëmotioneerde Margo Stekelenburg. Ze vertelde over het plan, het doel, de vorm van de te maken onderdelen van de quilt, maar ook van de vrijheid, waar mensen gebruik van maakten zodat – inderdaad – elk onderdeeltje een kunstwerkje op zich is, maar de som der delen het nog imposanter maakt.

Oudewater-quilt-margo-Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 039

‘Gelukkig’, vertelde zij, ‘zijn er al heel wat meters geclaimd. Dat is wel goed om de kosten ‘enigszins’ te dekken, want die kosten zijn ‘enigszins’ uit de hand gelopen.’ Veel sponsoren werden bedankt, de quilters, de tennissers en de werkploeg die het immense wandtapijt hadden opgehangen.

Ine de Waal vond dat het niet Monumentendag was, maar de dag dat de monumentenquilt werd aangeboden aan de gemeente. Zij was vooral bezig geweest met de ontwerpen en de vormgeving, terwijl Margo voor de verspreiding van alle benodigdheden had gezorgd. Steeds bleken weer extra zaterdagen van het ‘Quiltcafé’ nodig om missende onderdelen bij te maken; twee jaar lang had haar atelier gediend als fabricageplaats van de quilt.

Mevrouw Legemaate, de oudste quiltster, vond het een zware opgave om deze quilt over te dragen aan de gemeente, omdat er zo veel mensen aan meegewerkt hadden.

Oudewater-Quilt-Ine-Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 049

En tevens vond ze dat Margo en Ine een onderscheiding hadden verdiend, die dan ook daadwerkelijk werden omgehangen. Ook burgemeester Pieter Verhoeve kreeg in de vorm van een fraaie quilt met ooievaars een aandenken aan deze gedenkwaardige dag. Hij herinnerde alle aanwezigen er aan dat veel cadeaus in de afgelopen periode een artistieke waarde hadden: “Kunst verbindt de ziel met de materie. We hebben daar gedichten en quilten voor nodig; een ‘stoffelijke’ blijk van waardering.”

Of het wel de grootste quilt ter wereld was moest nu blijken. Na opmeting door Margo Stekelenburg en Simone Zonneveld bleek dat alle aanwezigen getuige waren van al weer een historisch moment in Oudewater. Met 162 meter en 5 centimeter bleek dat oude record ruimschoots gebroken.

Oudewater-quilt-wereldrecord-Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 097

Stadhuis, Boerderij met de lelie, Touwmuseum en andere musea

De boerderij met de de lelie was ook opengesteld voor publiek; schitterend!

Oudewater_boerderij-met-de-lelie_Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 153

Alle musea waren natuurlijk gratis toegankelijk op deze Monumentendag. Medewerkers van het Touwmuseum bleken in historische kledij de hele dag door veel geïnteresseerde bezoekers te mogen ontvangen. Buiten stonden kraampjes met diverse soorten touw in allerlei maten en uitvoeringen. Het zag er sfeervol en gezellig uit. ‘Vrienden van het Touwmuseum’ waren uitgenodigd om koffie met een heerlijk koekje te komen nuttigen en daarvan kwamen er heel wat even een kijkje nemen.

Oudewater_museum-vergeer_Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 309Natuurlijk waren ook de Heksenwaag en het Stadsmuseum op de zolder van het Stadhuis open en museum Vergeer had in de kelder van datzelfde Stadhuis een kleine maar boeiende tentoonstelling ingericht met verschillende oude gereedschappen en spulletjes uit grootmoeders tijd. Uitnodigend om toch ook eens in het museum zelf te gaan kijken.

Ook het Stadhuis werd druk bezocht; Nettie Stoppelenburg, onze stadshistorica had het er druk mee.

Kunstmarkt en de Wereldwinkel

Oudewater_Trudie-Vink_Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 286Verrassend en veelzijdig was de kunstmarkt; prachtige sieraden, kleurrijke en ingetogen schilderijen, bijzonder uiteenlopende keramiek en de altijd weer fraaie werken van Trudie Vink.

Ook het houtbrandwerk van Nathalie van Os-Jonkers verdient in mijn ogen een aparte vermelding, omdat het tot een opvallende buitencategorie behoort. Maar als je van kunst houdt is de Wereldwinkel in het mooi ingerichte oude apothekerspand ook niet iets om aan voorbij te gaan.

Herfstfair

Oudewater-koetsen-Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 139Verschillende winkeliers uit het centrum boden hun waren in aantrekkelijk kraampjes aan de komende en gaande voorbijganger aan. Soms werd je even afgeleid omdat acrobaten van circus Renaissance een opvallende act vertoonden of plotsklaps hoefgetrappel de ogen deed richtten op prachtige landauers en andere koetsen die klepperend voorbij trokken.

Natuurlijk was ‘750’ er zelf ook met de laatste 750-artikelen in de uitverkoop en een apart kraampje met foto’s uit de foto-wedstrijd; lastig kiezen, hoor!

Arco Architecten en de nieuwe geveltekens

Oudewater_arco-Architecten_Monumunten dag en haven gagen met Margo 12-9-2015 185Uiteraard een korte rondleiding gevolgd bij Arco Architecten; mooi wat ze daar met dat team voor elkaar krijgen.

De vier nieuwe geveltekens (Zuid Linschoterzandweg 78a, Kapellestraat 28, Korte Havenstraat 4 en Leeuweringerstraat 12) ga ik nog wel een andere keer op mijn gemak bewonderen.

Havendagen

Eerlijk is eerlijk; de havendagen begonnen al op vrijdag met een Palaver (= langdurig gepraat, gewauwel) van Gert van Zuylen, die inderdaad nauwelijks ergens over ging, terwijl hij Benno van Dam, die over zijn jarenlange werkzaamheden als beurtschipper verhaalde, goed bij de les hield. Over kolen uit Roermond, zand en grind, de Waaiersluis, de tijd dat de ‘Koekenfabriek’ er nog stond. Benno van Dam sprak met duidelijk veel plezier over deze voorbije tijden. Firma’s als Snelleman, Van Dommelen en Jan van Dijk kwamen langs, maar ook dat het hard werken was met emmerladers en lossen of laden met mast en giek: “Dat was min werk.” De belangstelling was bijzonder groot, waaronder ook duidelijk mensen die meer van dit werk afwisten. Soms losten ze in Haastrecht, vertelde van Dam, om over te laden in kleinere schepen die dan de Wiericke op gingen. Ze voeren niet alleen voor de ‘Koekenfabriek’ maar ook voor De Samenwerking en de Coöperatie. Zand haalden ze in Mastwijk waar de stad Utrecht in de ontstane gaten dan weer vuil liet verdwijnen. Benno van Dam vertelde met smaak en een brede glimlach over de tijd dat ze voor Rijkswaterstaat auto’s uit het water moesten halen: “Soms zat daar wel een kilo over vier aan paling in; dat was een leuk voordeeltje.”

Oudewater_havendagen2015_parlevinker_IMG_1781

Verder waren er die avond en de volgende dag optredens vanaf het podium ‘Loods Rederij de Vrijheid’ en in garageboxen, een nautische markt en allerlei activiteiten steeds weer andere, maar altijd even gezellige Shantykoren. Verrassend was de aanwezigheid van een kraampje van het inmiddels goed florerende Haak- en breicafé. En, niet te vergeten een prachtige parlevinker, waarvan de eigenaar, Wim van Hooren, aan iedere bewonderaar liet weten, dat er op zijn boot, vol met groente, fruit, pakken en flessen, niets echt was, behalve hij zelf en de vlaaien die hij verkocht.

Ook de kerken deden mee; en hoe!

In de Oudkatholieke kerk was de kantklosclub present en in de St. Franciscuskerk en de St. Michaëlskerk werden verschillenden concerten gegeven. Ongetwijfeld allemaal het beluisteren waard. Ook was ik in de Grote Kerk, waar Cees de Knegt als gastheer alle belangstellenden een programmaboekje gaf. Oudewater_Grote-kerk_Matteo-Mijderwijk-IMG_3021Langzamerhand kwam er toch nog heel wat publiek op het concert af dat Matteo Mijderwijk op orgel en piano ten gehore zou brengen.

Na de inleiding van Kees de Bruijn bleek het spel Matteo bijzonder afwisselend, maar steeds even boeiend: van verstild en sereen tot heftig en indringend; en voortdurend van een indrukwekkende schoonheid.

Zo veel was het in Oudewater op 11- 12-13 september 2015 en nog meer. Maar wel allemaal even leuk en zeker overal gezellig druk.

Bron: redactie Oudewater.net | 14 september 2015
Foto’s: Piet Bikker, Bert van der Horst, Aad Kuiper

Geef een antwoord