Oudewater 24 december: aankomst Sinterklaas

Iedereen in Oudewater was goed gemutst. Dus niet alleen Sinterklaas en zijn vele pieten.

Black en sinterklaas 24 11 2018 079 (2)

Het was best fris; menig oudere jongere zat diep in zijn jas met een dikke pet of muts op hun hoofd. De meesten zaten nog een beetje in de zomermodus. De kinderen hadden daar totaal geen last van. Gespannen gezichtjes van de vele kinderen die in allerlei mooie sint- en pietpakken waren verkleed. De een met een mooie zwarte veeg het ander totaal zwart. Niemand was er druk mee. De kinderen hadden weer de tijd van hun leven. Vanavond de schoen zetten: dat was het belangrijkste. En zo hoort het ook.

Sinterklaas gearriveerd

De Sint kwam om half twee aan land. Eerder was niet mogelijk want 7 dagen eerder was zijn agenda al volgeboekt met Haastrecht en Montfoort. Nu dus Oudewater. Sinterklaas vindt het in Oudewater eigenlijk wel het leukst, want dan hoeft hij niet zo lang te reizen. Hij kan dan tot 5 december lekker in het stadhuis slapen. En met al die files tegenwoordig is dit maar wat fijn.

Black en sinterklaas 24 11 2018 066 (2)

Het stadhuis is dan tot die tijd weer het Pietenhuis geworden, waar alle cadeaus weer keurig opgestapeld liggen. Er is best veel ruimte in het Pietenhuis. En boven heeft Sinterklaas een prachtige slaapkamer die uitkijkt op het ooienvaarsnest. De Pieten slapen beneden in de kelder. Naast de pakjeskamer. Want belhamels die vervelende dingen willen doen met al dat mooie speelgoed; ja, dat gaat niet lukken. De Pieten zijn bijna dag en nacht aan het werk. Dus er is altijd wel iemand wakker. Het was heel druk op het Gasplein; er was geen doorkomen aan.

Koert Westerman was heel druk met liedjes zingen, want hij had de eer om de Sint welkom te mogen heten. Samen met de Zingpiet spoorde hij de kinderen aan om hard te zingen en dat ging hem goed af.

Vocal Kids bij aankomst Sinterklaas

Vocal Kids kinderkoor beet het spits af. Ze stonden te zingen en springen; het was prachtig om te zien. Onder leiding van Loes van het Muziekhuis. Er was duidelijk veel werk in gestoken. De kinderen zongen zo mooi iedereen stond vol bewondering te kijken en te luisteren. Ik dacht nog: die zal vanavond wel met een extra keelsnoepje naar bed gaan anders zouden ze de andere dag wel een beetje schor kunnen zijn.

Black en sinterklaas 24 11 2018 053 (2)

Sinterklaas was natuurlijk weer blij om in Oudewater te zijn. Na het welkomstwoord ging men naar het stadhuis waar de Burgemeester en zijn vrouw met de kinderen stonden te wachten om de sleutel te overhandigen van het omgetoverde stadhuis in het Pietenhuis.

Overhandiging sleutel Pietenhuis

Jammer dat de sleutel niet kon worden opgegeten, want hij zag er wel heel erg lekker uit, meende de Sint. Er werd nog samen een selfie gemaakt met alle kinderen op de achtergrond. Eerst had de Sint het niet zo door maar met aanwijzing van de Burgemeester is het toch goed gekomen.

Black en sinterklaas 24 11 2018 097 (3)

Hop, en snel naar de markt. De Geluidpiet riep door zijn megafoon dat iedereen mee moest komen. De Markt was weldra afgeladen met luid zingende kinderen, verkleed in mooie Sinterklaas- en Pieten pakken. Er werd gedanst onder leiding van Studio Max, Muziekschool Oudewater was er weer in om een record te vestigen.

Black en sinterklaas 24 11 2018 091 (2)

Waar het vorig jaar ging het om het zo hard mogelijk te zingen; nu moesten de kinderen fluisteren. Zo zacht mogelijk zingen. En jawel: het was gelukt de Sint kon het haast niet horen. Maar de Geluidpiet had het goed gemeten wel 2 centimeter. Wel een beetje raar, dus het moest maar een keer over. En nu ging het goed en werd er weer een record gebroken. Het was weer een geweldig feest voor jong en oud. De hele kleintjes gingen daarna nog naar de Klepper voor een heel spannend toneelstuk. Iedereen ging  naar huis om lekker bij de kachel te bedenken wat men nu weer aan Sinterklaas zou vragen. In menig huiskamer werd die avond de schoen gezet. Wat is het toch een prachtig feest.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst | 24 december 2018
Voor meer informatie: Sint in Oudewater

Geef een antwoord