Oudewater 750: Bloed, zweet en tranen

De kop en het spits van de feestweek zijn er af met ‘Bloed, Zweet en Tranen’ en als dit de voorbode was van alle activiteiten, is dat ongetwijfeld een goed teken: het was weer een prima avond van Stichting Oudewater 750 jaar stad, dit maal – en dat geldt voor de hele week – samen met De Blauwbaadjes.

Er valt vooraf al een gezellige drukte te bespeuren bij de ingang, de blauwe tent, van het feestterrein, het binnenplein en in de circusbar. Harold Broekhuizen kondigt – een beetje later dan gepland, maar inmiddels wel in een afgeladen grote tent – deze eerste avond van de slotweek aan. Om te beginnen met ‘Sterren Stralen’ waar het thema ‘musicals’ voor een tweede maal in een beetje gewijzigde vorm aan de enthousiaste toeschouwers wordt getoond.

Sterren stralen

Op het gevaar af dat dit een soort opsomming dreigt te worden, kunnen we er toch niet omheen om niets te noemen of alles. Dan maar dat laatste, want het was stuk voor stuk bijzonder goed. Wat dacht je van de EMTÉ-club met ‘Daar zijn de Jantjes’ of van ‘Zorro’ door de Yellow Bellies, de Carnavalsgroep en Jan-Wouter van Wijngaarden in vol ornaat en op z’n allermooist.

Bloed, Zweet en Tranen 750 jaar 028

En dan alweer heel mooi uit de ‘Sound of Music’ Do-re-mi door de Heksenketel onder leiding van Linda de Jong (van wie heel veel mensen dacht dat zij het echt zong; maar de volgende dag verklapte ze dat ze het toch echt aan het playbacken was) en het themanummer uit ‘The Phantom of the Opera’ door Ben van Winden en Elly van Wijk. Vervolgens uit de eerste Nederlandse musical het nummer ‘Petticoat’ door een delegatie van vrijwilligers van ‘Oudewater 750’ en het minstens zo fraaie en oorstrelende ‘Grease’ door een tiental ondernemers uit het centrum van ons aller Oudewater. Van Gé Sluijs als muzikale voorganger van de Blauwbaadjes kregen we ‘Als het effe kan’ te zien, gevolgd door ‘Klavertje 4’ met ‘Laat je droom bestaan’.

Bloed, Zweet en Tranen 750 jaar 061

Door de ‘Meisjes van plezier’ van de ‘Oude Ambachtenmarkt’ werd, na even bij het overlijden van Ina Straver te hebben stilgestaan hun uitvoering van ‘Sister Act’ aan haar opgedragen; ze zou er ongetwijfeld van genoten hebben.

Het team uit het (nieuwe) Medisch Bloed, Zweet en Tranen 750 jaar 071Centrum Oudewater mocht als afsluiting uit Mary Poppins het onnavolgbare maar mooi uitgevoerde ‘Supercalifragilisticexpialidocious’ aan het publiek laten zien.

Alle deelnemers en alle mensen achter de schermen – en dat zijn er heel wat!- werden bedankt waarna de toeschouwers getrakteerd werden op nog een tweetal nummers door alle uitvoerenden: ‘Hoor ’t Zingen op de Straat’ uit ‘Les Miserables’ en, uiteraard door iedereen uit volle borst meegezongen, ‘You’ll Never Walk Alone’ .

Peter BeenseOudewater-Bloed,-zweet-en-tranen-Peter-Beense-IMG_1825

Na een perfect georganiseerde publiekswissel kondigde Gé Sluijs Peter Beense aan. Vanaf het eerste moment zat de sfeer erin. Uiteindelijk waren er zo’n 2500 mensen in een uitgelaten tent.

Zeker toen Peter Beense door Gé Sluijs was overgehaald om ‘De vrolijke Koster’ te zingen; het publiek zong uit volle borst mee.

Jan Smit

Daarna wist Frans Duits de sfeer er aardig in te houden, maar het optreden van Jan Smit bleek toch wel het hoogtepunt van de avond. Voor hij op het podium stond schonk hij, duidelijk oprecht, even aandacht aan een toeschouwster die, door de warmte bevangen, even wat aandacht nodig had van de bijzonder alerte EHBO’ers (er was een zestal zeer gemotiveerde EHBO’ers aanwezig met alle benodigde materialen bij zich; mooi maar weer dat er mensen zijn die ook dit vrijwilligerswerk voor hun rekening nemen!).

Oudewater_Jan-Smit_Gé-Sluijs-IMG_1913Toen ik aan Jan Smit vroeg of ik achter de schermen vast even een foto mocht nemen, glimlachte hij breed en zei me: “Dan zou ik er eerst even mijn lensdop afhalen”, en deed dat toen vervolgens maar gelijk even zelf voor me. Van daar zijn ‘big smile’ op bijgaande foto.

Oudewater-Jan-Smit-IMG_2015

Jan Smit bleek ook hier in Oudewater op het podium een rasartiest die de hele zaal mee wist te krijgen, maar ook oprechte aandacht schonk aan ‘Nicole’ en de mevrouw die even onderuit was gegaan.

Bijna de hele zaal wist al zijn nummers feilloos mee te zingen; Gé Sluijs wist Jan Smit zelfs over te halen een nummer extra te zingen.

Hij had er kennelijk zelf ook veel plezier in; een perfecte afsluiting van een perfecte avond die nagenoeg zonder enige wanklank was verlopen.

Oudewater-Jan-Smit-IMG_2103

 Bron: redactie Oudewater.net | 14 september 2015
Foto’s: Bert van der Horst / Aad Kuiper / Jaap de Wit

Geef een antwoord