Oudewater in al zijn roerige tijden

Opnieuw is het de Geschiedkundige Vereniging gelukt om een gevarieerde collectie samen te stellen rond de verschillende roerige tijden die Oudewater heeft gekend. Van bekende namen en gebeurtenissen worden allerlei attributen, tekeningen en afbeeldingen getoond die de moeite waard zijn om eens te bekijken.

In de middeleeuwen was Oudewater een rijke stad. Een stad die ook zelfbewust koos voor de kant van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Die opstand zou acht decennia gaan duren: de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de tentoonstelling een intrigerend beeld. In de opnieuw geverfde vitrines zijn daarvan recente en spectaculaire vondsten te zien. De godsdiensttwisten van de 16e eeuw gingen ook Oudewater niet voorbij. Arminius, in Oudewater geboren, speelde een grote rol. Hij is in vol ornaat aanwezig op de tentoonstelling met zijn originele stoel. Er is een overzicht van de vele schuilkerken die in Oudewater ontstonden waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden. Ook van de Tweede Wereldoorlog en Oudewaterse verzetshelden zijn er verhalen, voorwerpen en foto’s. Natuurlijk ontbreken schilderijen en schetsen van de Oudewaterse moord niet. Dat was mogelijk de meest dramatische gebeurtenis die het stadje ten deel viel.

De tentoonstelling is veelzijdig en veelkleurig. In een vitrine zijn vondsten te zien die zijn gedaan bij de laatste restauratie van de al meer dan 125 jaar oude Sint Franciscuskerk. Grappig en bijzonder. De tentoonstelling wordt verfraaid door werk van schilders van buitenaf die zich door het mooie Oudewater lieten inspireren, zoals Van Kaemmerer, Mijndert van den Berg, Henk van Leeuwen en A.J. de Zwart. De openingstijden zijn maandelijks op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Raadpleeg het rooster via de evenementenkalender. Ook zondag 8 april is de tentoonstelling geopend. Tijdens de openingstijden van het museum is het hele Stadhuis te bezichtigen.

Met als titel ‘Oudewater in roerige tijden’ presenteert de Geschiedkundige Vereniging Oudewater in het Stadsmuseum Oudewater een nieuwe tentoonstelling. De opening vindt plaats op zaterdag 7 april 2018 in het Stadhuis aan de Visbrug te Oudewater om 16.00 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort-Oudewater | 28 maart 2018

Geef een antwoord