Oudewater is al zo druk met het 750-jarig bestaan

Le Tour de France, fantastique! Maar Oudewater heeft het er druk mee: de Tour passeert op 5 juli en de plaats viert een dag eerder dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Helaas, de doorkomst van de Tour op zondag 5 juli is een eenmalige gebeurtenis. Net zo eenmalig als de toekenning van stadsrechten aan Oudewater op 6 juli 1265. Precies 750 jaar geleden. En zo komt het dat op zaterdag 4 juli het hoogtepunt is van de viering van 750 jaar stad en een dag later de Tour voorbij komt.

,,Rond 750 jaar Oudewater wordt al zo veel georganiseerd, waarvoor we een beroep op vrijwilligers en sponsors hebben gedaan. We kunnen niet nog een keer met de pet rond”, zegt Tour-wethouder Bert Vermeij. ,,Daarom koppelen we activiteiten rond de Tour zo mogelijk aan festiviteiten in het kader van 750 jaar Oudewater. Zo roepen wij alle inwoners op om in historische kleding uit de 13e eeuw langs de kant van de weg te gaan staan als de Tour voorbij komt.”

Vlag

In het kader van ‘750 jaar’ hebben veel inwoners de rode 750-vlag in huis gehaald. Het is de bedoeling dat op 5 juli heel Oudewater over zo’n vlag beschikt en hem uitsteekt. Dan rijden de renners door een rode haag van vlaggen. En ach, zou het de televisiekijker naar de etappe – waar dan ook ter wereld – opvallen dat de duizenden rode vlagen niets te maken hebben met de Tour?

Anders dan in Montfoort, waar een bedrijf de festiviteiten coördineert, wordt in Oudewater de regierol vervuld door sportwethouder Bert Vermeij. Hij is zelf een verwoed wielrenner en lid van een los groepje sterke mannen. Een aantal van hen maakt deel uit van de harde kern van de schaatsclub.

,,Toen Le Grand Départ in Rotterdam was, ben ik uiteraard gaan kijken, ik werk immers in die stad. Ik was in de buurt van Ahoy, waar alle bussen van de wielerploegen stonden en de renners zich warm reden. Dat heeft toch een speciaal sfeertje.”

Initiatieven

Wie op de website van Oudewater zoekt naar de Tour, vindt daar nog geen programma. ,,Zover zijn we nog niet. We hebben even gewacht welke initiatieven spontaan opborrelden”, zegt Vermeij. ,,Nu hebben we twee vergaderingen gehad met zo’n vijftien enthousiastelingen. Veel verkeert nog in de ideeënfase. Het enige dat zeker is, is dat de Tour langs komt, om 14.33 uur precies als we de planning geloven.”

Een aantal inwoners van Oudewater is niet blij met de verstoring van de zondagsrust door de Tour. ,,De zondag hoort een oase van rust te zijn. En niet alleen voor christenen. God heeft de rust voor iedereen bedoeld”, is de opvatting van raadslid Jan Broere van CU/SGP. Burgemeester Pieter Verhoeve (ook SGP) liet weten dat in Oudewater geen kerkdiensten hoeven te worden geschrapt of verplaatst.

Tribune

Fietsenmaker Tjabel Nieuwenhuizen, die aan het parcours ligt, gaat een tribune bouwen. De opbrengst schenkt hij aan Stichting Alpe d’HuZes voor onderzoek naar kanker. Galeriehouder Tamara Sille, iets verderop, maakt een tentoonstelling over de fiets. De Oudewaterse wielerclub Hapsikee, genoemd naar het cafetaria in Gouderak, waar ze onderweg wel eens stoppen, gaat van 2 tot en met 6 juni 750 kilometer fietsen: van Basel naar Oudewater.

In het weekeinde voor de Tour vindt vanuit Utrecht een tourtocht plaats over een deel van het parcours waar iedereen aan kan meedoen. Dat brengt dus ook reuring in Oudewater. De organisatie verwacht zo’n 10.000 deelnemers, onder wie wethouder Bert Vermeij zelf.

Bron: Algemeen Dagblad | 17 april 2015

Geef een antwoord