Oudewater als twaalfde stad zichtbaar bij standbeeld van Willem van Oranje net voor 19 juli

Oudewater is naast de elf Hollandse steden, die op 19 juli 1572 op de Eerste Vrije Statenvergadering waren, weer zichtbaar geworden.

In oktober 2019 bleek dat de naam van de stad onder het standbeeld omtbrak en kon burgemeester Pieter Verhoeve van toen Gouda, daarvoor Oudewater, maar elf plaatsen ontdekken.

De stichting die het standbeeld betaalde, is nog niet over de brug gekomen om Oudewater onder het standbeeld zichtbaar te maken. Toen is er een compromis bedacht en liet de gemeente Dordrecht een plaquette ophangen naast het standbeeld en was een afvaardiging uit Oudewater – van burgemeester en wethouder – aanwezig om daarvan getuigen te zijn. Burgemeester Wouter Kolff was er namens Dordrecht bij.

Standbeeld Willem van Oranje is compleet!

Burgemeester Wouter Kolff heeft samen met burgemeester De Vries  en wethouder Duindam van de gemeente Oudewater een plaquette onthuld. Het ontbreken van de naam Oudewater op de sokkel is met deze vermelding rechtgezet.

Bericht facebook Wouter Kolff:

Het standbeeld is in 2019 door prinses Beatrix onthuld en is een geschenk van de Prins Willem de Eerste herinneringsstichting.
Op de sokkel van het standbeeld staan 11 namen van gemeenten die deel hebben genomen aan de Eerste Vrije Statenvergadering. De gemeente Oudewater ontbreekt helaas op de sokkel van het standbeeld. De gemeente Dordrecht vindt het belangrijk te onderstrepen dat Oudewater aanwezig was en zijn rol heeft gespeeld tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. Het ontbreken van de naam Ouderwater op de sokkel is met een vermelding op de plaquette rechtgezet.
Morgen is het 449 jaar geleden dat de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond.

Bericht RTV Rijnmond (Thijs Blom)

Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar eindelijk is bij het standbeeld van Willem van Oranje Oudewater vermeld als één van de twaalf steden die op 19 juli 1572 bijeen kwamen tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering in het Hof van Nederland in Dordrecht.
Toen prinses Beatrix op 19 oktober 2019 het beeld officieel onthulde, bleek de naam van Oudewater niet op de sokkel te staan. De kunstenaar en De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting probeerden de blunder goed te praten door te stellen dat Oudewater destijds geen stemrecht had en er niet op hoorde.

Historici maakten korte metten met dat verhaal en burgemeester Kolff beloofde dat de fout snel hersteld zou worden. Inmiddels is de gemeente, formeel eigenaar van het beeld, dus al 21 maanden aan het zoeken naar een oplossing. Die lijkt nu gevonden

Oudewater is nog altijd niet vermeld op de sokkel, maar wel op een informatiebord, dat vrijdag geplaatst werd op de achtergevel van de Berckepoort. De gemeente Dordrecht liet dat in alle stilte doen.

Burgemeester Kolff onthulde samen met zijn collega van Oudewater het bord.

Statenvergadering

Maandag 19 juli 2021 is het precies 449 jaar geleden dat de Statenvergadering in Dordrecht begon. Oud-journalist Hans Berrevoets van het Historisch Platform pleit er al geruime tijd voor om van 19 juli een officiële feestdag te maken. Hij roept alle Dordtenaren op om maandag de vlag uit te hangen.

De vergadering van 1572 wordt beschouwd als een eerste aanzet tot de vorming van een vrij Nederland, waarin de basis werd gelegd voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten. Historici betwisten dat niet, maar zeggen wel dat latere Statenvergaderingen belangrijker waren.

Bron: Dordrecht.net | Maandag 19 juli 2021
Foto onder: BramVreugdenhil

Naast Dordrecht.net besteedde ook RTV Rijnmond ook de nodige aandacht aan de gebeurtenis.

Herdenking statenvergadering 1572
Herdenking 2018, statenvergadering 1572. Augustijnenhof, Het Hof van Nederland. Burgemeesters en Jan Terlouw tijdens de herdenking en viering van de Eerste Vrije Statenvergadering

 

 

Geef een antwoord