Oudewater bij herdenking waar Nederland begon

In 1572 was Oudewater één van de twaalf steden die deelnam aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht, een belangrijke stap naar een vrije en onafhankelijke natie. Die gebeurtenis wordt dinsdag 19 juli herdacht in het museum Het Hof van Nederland in Dordrecht. Burgemeester Pieter Verhoeve vertegenwoordigt Oudewater en biedt een document aan.

De Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats in de Statenzaal van Het Hof en vormde de basis voor een onafhankelijk en vrij Nederland. Een land waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Deze waarden werden voor het eerst ondertekend door koning Willem Alexander en koningin Maxima tijdens de opening van Het Hof van Nederland op Koningsdag 2015.

Vorig jaar op 3 juli maakte Oudewater bij de viering van 750 jaar stad ook een verbinding met de gebeurtenissen uit 1572. Zo hield prof. dr. Herman Pleij in de Grote of Sint Michaëlskerk een lezing over ‘De geboorte van Nederland’. Ook tekenden de twaalf burgemeesters van de steden die aanwezig waren bij de Eerste Vrije Statenvergadering een fragment van de notulen uit 1572. Dat getekende exemplaar bood Verhoeve toen aan aan koning Willem-Alexander. Het document krijgt nu een plaatsje in het Hof van Nederland in Dordrecht. In de toekomst verhuist het vrijheidsdocument naar de andere steden die bij de Eerste Vrije Statenvergadering aanwezig waren, om zo de herinnering aan 19 juli 1572 levend te houden.

Dat Oudewater in 1572 voor Willem van Oranje als politiek leider koos, kwam de stad drie jaar later duur te staan. Als gevolg van die keuze verwoestte het Spaanse leger op 7 augustus 1575 de stad en moordde een groot deel van de bevolking uit.

Bron: Gemeente Oudewater | 18 juli 2016

Geef een antwoord