Oudewater blij met verbod op proefboring in Haastrecht

In 2014 riep Oudewater zich uit tot schaliegasvrije gemeente. Geen proefboringen en al helemaal geen winning van deze fossiele brandstof. Daarom is wethouder Bert Vermeij blij met het besluit van ‘buur’ Krimpenerwaard. Die weigerde een vergunning aan Vermilion Oil & Gas om proefboringen naar gas uit te voeren op de grens van Haastrecht en Oudewater.

 

Oudewater was één van de indieners van een ondersteunende zienswijze om de vergunning aan Vermilion Oil & Gas te weigeren. Met succes, zo blijkt nu. Oudewater ziet te veel nadelen en gevaren voor de inwoners. Wethouder Bert Vermeij: ,,Boringen zorgen niet alleen voor trillingen, geluidsoverlast en extra verkeersbewegingen, maar ze kunnen ook schade veroorzaken aan de watervoorzieningen en bebouwing. In het Groene Hart levert dit ook nog eens een extra risico op vanwege de slappe veenbodem en de voortdurende bodemdaling.’’

 

Eerder kwam Oudewater – samen met Woerden – al in verzet tegen de voorgenomen boringen naar olie en gas door Vermilion Energy in het Papekopveld in Waarder. Met recht, want een deel van het beoogde wingebied bevindt zich in de bodem van Oudewater. De gemeente zoekt liever naar vormen van duurzame energie. In het vorig jaar opgerichte Platform Duurzaam Oudewater staat dit thema regelmatig op de agenda.

Bron: gemeente Oudewater | 19 februari 2106
Foto toont wethouder Bert Vermeij

Geef een antwoord