Oudewater door de eeuwen heen en de ijzeren eeuw

Dat stond op de uitnodiging van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater: Oudewater door de eeuwen heen en de ijzeren eeuw.

Op zaterdag 26 maart was het zover.
De deur van het stadhuis stond uitnodigend open en vanwege het uitbundige zonnetje bleef hij dat ook, zodat ook de laatkomers nog aan konden schuiven bij de reeds ongeveer 50 bezoekers.

stadsmuseum- 026Vele mensen hebben de afgelopen tijd ontzettend veel werk verricht om deze hele leuke verzameling van oude foto’s, maquettes, oorkondes, scherven, kogels en zelfs sigaren van het merk Terminus bij elkaar te brengen op de zolder van het oude stadhuis van Oudewater. Iedereen die zijn of haar steentje had bijgedragen werd in het zonnetje gezet met een prachtig bos bloemen of een flesje overheerlijke wijn. De heer Stofberg, kleinzoon van de laatste eigenaar van scheepswerf Stofberg, verrichtte met het doorknippen van een lint, de officiële opening. Met natuurlijk voorafgaand een openingswoord met anekdotes over de werf.

Stadsmuseum- 028Er waren zoveel geïnteresseerde mensen dat we in 2 groepen naar boven werden gedirigeerd. De eerste groep werd verrast door een prachtige gerangschikte opstelling van Machinefabriek De Hollandsche IJssel, de olieslagerij van de firma Verloop (later Brinkers), Veevoederbedrijf Six, de Gasfabriek, Watertoren enz. Genoeg om zeker een uur te vertoeven. Ook schilderijen werden getoond, Oudewaterse taferelen van Joosten, Schouten en meer schilders die Oudewater op een fijne manier op het linnen hebben vereeuwigd.

Stadsmuseum 062

De tweede groep, die een glas wijn of fris hadden gekregen, was nu aan de beurt. De tijd vliegt voorbij als je bij deze nostalgie staat te genieten met mensen die er gewerkt hebben en heerlijke verhalen vertellen over die en degene. Deze nostalgie kunt ook u gratis bekijken. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom.
U komt er gegarandeerd met een glimlach vandaan.

Het Stadsmuseum is geopend van april tot en met augustus, elk eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur en bevindt zich op de zolder va het stadhuis. In september en oktober het tweede weekend van de maand.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst – redactie Oudewater.net | 31 maart 2016

Geef een antwoord