Oudewater, een stad om van te smullen

Binnenkort telt Oudewater maar liefst 3 eetbare tuinen. Wethouder Bas Lont verricht zaterdag 11 mei 2019 de officiële in gebruik neming vanaf 15.00 uur aan het Toleind 1, naast de sportschool van Richard Proost en hoveniersbedrijf Brand. Iedereen is welkom!

Eetbare stad

Groente en fruit direct uit de eigen buurt. Hoe lekker is dat. Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om ’s avonds een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat geen probleem. Dat is het idee van een eetbare stad. De kruiden en bloemen groeien om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten én de maaltijd te veraangenamen. Eet smakelijk!

Genieten

In Nederland zijn diverse ontwikkelingen gaande op het gebied van ‘Urban Farming, stadslandbouw en voedselbossen’. Ook in Oudewater. Wethouder Bas Lont: ,,Met een aantal enthousiaste inwoners hebben we kleine stukjes grond veranderd in tuinen met kruiden, groente, fruit en een bankje om van dat alles te genieten’’. Daar blijft het niet bij. ,,Op de  Markt staan kruidenbakken en er is veel eetbaars te vinden in de Oudewaterse landschapsparken. Deze locaties geven naast eten ook een enorme boost aan vlinders en insecten die dit soort plaatsen nodig hebben om te kunnen leven’’.

Drie pluktuinen

1.    De Parochietuinhoort bij de Oudkatholieke kerk H.H. Michael en Johannes de Doper. Deze tuin vormt een combinatie van planten en kruiden die veelal een symbolische betekenis hebben in de bijbel.

2.     Het Rode Dorp,stedenbouwkundig een bijzonder complex, ontworpen door Jan Wils en gebouwd in 1920. In het ontwerp is gezocht naar een dorpse sfeer. In het plantsoentje – in de knik van de Lange Burchwal – bevindt zich de buur(t)tuin. Hier groeien snoephagen, fruit, kruiden, groente, bijenplanten en meer.

3.    Eet- en Beweegtuin op het Toleind bevat een parcours bestaande uit eenvijftal trimtoestellen waar iedereen aan zijn gezondheid kan werken. Verder staan hier fruitbomen en allerlei eetbare planten, bessenstruiken en kruiden waarvan men mag plukken: het zogenaamde bermsnacken.

Voor alle eetbare tuinen geldt: Pluk verantwoord en met mate. Laat ook iets over voor anderen.

Voor meer informatie: Eetbaar Oudewater

Bron: gemeente Oudewater | Eindredactie: Oudewater.net
Foto-onderschrift: pluktuin in de Parochietuin

Geef een antwoord