Oudewater Fairtrade Gemeente?

Wat is fairtrade?
We kunnen op een website die daarover handelt het volgende vinden: ”Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.”

Oudewater-Fairtrade-1-13-1-2016 012

Dat is helder. Maar wat houdt een Fairtrade Gemeente dan wel in?

Een Fairtrade Gemeente

“Een Fairtrade Gemeente”, zo lezen we elders op diezelfde website, “is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Als lokale gemeenschap kun je de titel Fairtrade Gemeente bemachtigen.

Een gemeente ontvangt die titel wanneer de lokale gemeenschap voldoet aan zes campagnecriteria.” Bij die criteria vinden we onder andere dat er een werkgroep moet zijn die dit initiatief stimuleert, het gemeentebestuur zich vóór fairtrade uitspreekt, er een aantal winkels en horecagelegenheden, lokale bedrijven en organisaties fairtrade producten kopen, verkopen, gebruiken en dat er voldoende blijvende aandacht voor fairtrade moet zijn.

Oudewater-fairtrade-2-13-1-2016 031

Als we eens om ons heen kijken blijken er al heel wat gemeenten in Nederland een Fairtrade Gemeente te zijn: Alkmaar, Delft (hebben we niet ooit eens een verbond gesloten met die twee gemeenten?), Dordrecht (geschiedkundig gezien ligt daar ook een bijzondere verbinding; en, ehh, komt onze burgervader daar niet vandaan?), Gouda, Utrecht en zo kan je nog wel even doorgaan. In totaal blijken er 63 gemeenten fairtrade te zijn. Daarnaast zijn er volgens nog steeds diezelfde website op het moment dat we dit schrijven nog zo’n 116 gemeenten actief bezig de kennelijk felbegeerde titel in de wacht te slepen.

Oudewater_fairtrade_Abrona_13-1-2016 092

Nu is Oudewater (nog?) geen Fairtrade Gemeente, maar ze staan wel genoteerd als zijnde actief op dit gebied. Er blijkt een klein clubje vrijwilligers dat aan het onderzoeken is of het haalbaar is om van Oudewater een Fairtrade Gemeente te maken. Overigens kunnen ze daar nog wel wat hulp bij gebruiken. En voor wie zich geroepen voelt, heeft de Wereldwinkel in Oudewater tijdelijk even het eigen e-mailadres ter beschikking gesteld:  wereldwinkeloudewater@gmail.com

Rechtvaardigheid hoog in het vaandel

Als je er trouwens goed over nadenkt is het niet zo’n dwaas initiatief natuurlijk. In het hele verhaal zit iets van rechtvaardigheid en is Oudewater niet áltijd een zeer rechtvaardige stad geweest; nooit is iemand die zich, na beschuldiging van hekserij,  kwam laten wegen, het ‘Certificaet van Weginghe’ onthouden. En is Oudewater niet een stad waarin we graag willen dat iedereen het prettig heeft. Michel van der Laan schreef laatst in een blog: “Ook toen er na de Tachtigjarige Oorlog een verschil moest worden gemaakt tussen katholieken en protestanten werd daar in Oudewater niet zo streng mee omgegaan. Als we het met elkaar maar prettig hebben en ieder in zijn waarde laten, is het goed wonen in Oudewater.”
En Oudewaternaren verkeren vanzelfsprekend niet meer in de Tachtigjarige Oorlog en realiseren zich ook wel dat niet alleen Oudewaternaren het prettig met elkaar moeten hebben en zelfs niet alleen Nederlanders, maar gewoon alle mensen op ons ruimteschip aarde. En ze begrijpen ook wel dat de mensen die dat ruimteschip ná hen bewonen het ook allemaal graag prettig willen hebben. Een lovenswaardige uitdaging.

Kortom: een bijzonder initiatief dus; we gaan ook dit uiteraard op de voet volgen.

Bron: redactie Oudewater.net | 23 januari 2 016
Foto’s: Bert van der Horst

One thought on “Oudewater Fairtrade Gemeente?”

  1. Wim Knoo zegt:

    De Onafhankelijken doe graag mee! We hebben niet voor niets het gebruik van Max Havelaarkoffie op het stadhuis gepromoot en de wereldwinkel vele jaren onderdak geboden.

Geef een antwoord