Oudewater, het Monaco aan de IJssel

Ruim 200 van de 10.000 Oudewaternaren zijn miljonair. Zo veel vermogen per vierkante kilometer is elders in het Groene Hart niet te vinden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Waar is dat in het oude IJsselstadje aan te merken? Flaneren protserige patsers met gouden Rolexen over de Havenstraat? Nee dus. “Ze zijn hier wars van opsmuk, maar wel levensgenieters.”

“We hebben het niet slecht hoor”,  zeggen de zussen Fineke en Margot Kolher lachend. Gearmd lopen zij over de ‘boulevard’ van het Monaco aan de IJssel, de Havenstraat, in Oudewater. “Waar je het aan kunt zien dat hier zo veel vermogende mensen wonen? Misschien aan het straatbeeld, aan de mensen, de huizen? Vraag het eens aan Juwellier Reijersen“, zegt Margot Kohler. “Als je geld in je portemonnee hebt, koop je misschien gemakkelijker een mooi ringetje voor je vrouw”, zegt Fineke.

De 39-jarige juwelier Adriaan Reijersen Van Buuren zit al 15 jaar aan de Korte Havenstraat. “Ik kan niet zeggen of Oudewaternaren hier veel kopen”, zegt hij. “Mijn idee is dat de mensen hier niet zo pronken met hun rijkdom. Het zijn harde werkers, nuchter en het zijn vooral levensgenieters. Ze houden wel van de goede dingen des levens”.

En ja, uiteraard hoort daar een mooi horloge bij of een fraaie ring. “Het is natuurlijk lastig om iets te zeggen over het uitgavepatroon van de Oudewaternaren. Dat weten ze alleen zelf natuurlijk.”

‘Fascinerend: Oudewater rijker dan Wassenaar’

Oudewater staat hoger op de lijst van het CBS dan Wassenaar. Dat is nog eens fascinerend nieuws, zegt burgemeester Pieter Verhoeve van het Utrechtse IJsselstadje. “Oudewater kent relatief veel ondernemers. Er wordt door velen hier in de gemeente hard gewerkt. Diverse grote ondernemingen zijn opgebouwd door mensen die afkomstig zijn uit Oudewater.”

Pieter Verhoeve doelt onder meer op bedrijven als Jan Snel, Westfort en Kiremko. “Deze ondernemers blijven graag wonen en investeren in hun geboorteplaats. De feestkosten van Oudewater 750 bijvoorbeeld zijn vooral door de bevolking opgebracht.”

De woonlasten zijn in de gemeente Oudewater in verhouding laag ten opzichte van gemeenten in de regio. De ozb is de afgelopen jaren, op vorig jaar na, alleen trendmatig verhoogd. ,,Oudewater is echter geen belastingparadijs. Nederland kent, internationaal gezien, wel een gunstig belastingklimaat. En Oudewater dus ook.”

Niche

“Oudewater, als historisch Utrechts stadje, kent een ruime niche-markt”, zegt Reijersen Van Buuren. Het gaat om kwaliteitsspul en niet om massaproducten. “Ik merk dat men hier ook gevoelig is voor aandacht in de winkel. Ze zijn geïnteresseerd in mijn producten en vinden het prettig om geadviseerd te worden. Die aandacht moet je ook geven. Dat zal niet alleen in mijn zaak gelden, maar ook bij anderen. Neem eens een kijkje bij Bij Martijn. Dat is een topklasse herenkledingzaak.”

Op naar Martijn Moorman. De bolide Mercedes-Benz G65 AMG kan op de parkeerplaats blijven staan. De kledingzaak van Moorman ligt namelijk op een steenworp afstand van Reijersen.

Merkkleding

Moorman verkoopt uitsluitend merkkleding. Prachtige overhemden, pakken en broeken: Pierre Gardin, Boss Orange, Dsztressed. Ook neemt Moorman de man de maat. Letterlijk. Men kan kiezen uit een groot aantal stoffen en toebehoren waarvan vervolgens een uniek kostuum gemaakt wordt. “Ik zie op straat wel dat de Oudewaternaren er over het algemeen verzorgd uitzien. Het klopt wel dat men hier geld uitgeeft aan kwaliteit.”

Aan eenheidsworst blijkt de mensheid in het IJsselstadje een broertje dood te hebben. Dit vertaalt zich volgens Martijn Moorman in het grote aantal unieke winkels. “Het overgrote deel van de middenstanders hier in het centrum zijn zelfstandigen. Ik ken maar een paar ketens: Kruidvat en terStal. Wat ook opvallend is, is dat er maar heel weinig leegstand is. Dat is in andere plaatsen wel anders. Uiteraard hebben we allemaal last gehad van de crisis. Maar we zijn er aardig doorheen gerold.”

“Weet je wat opvallend is?”, zegt Moorman: “De koopavonden zijn voor mij van enorm belang. En dat terwijl overal elders men steen en been klaagt over de koopavonden omdat het dan uitgestorven is. Hier dus niet.” Dit fenomeen zegt volgens hem veel over de hardwerkende aard van de inwoners en over de behoefte om geadviseerd te willen worden: “Donderdagavond is daar meer tijd voor. Heb je eigenlijk al je licht opgestoken bij een makelaar? Je zou eens met Wim van Zwol, van Groene Hart Huizen moeten praten.”

Laren is koploper

Het Noord-Hollandse Laren scoort het best: 249.900 euro per huishouden. Deze gemeente staat dan ook op nummer 1 in de CBS-lijst.

Met een doorsneevermogen van 1600 euro per huishouden is Lelystad de minst vermogende gemeente van Nederland. In Bloemendaal wonen verhoudingsgewijs de meeste huishoudens met meer dan een miljoen euro aan vermogen. 17,4 procent van de huishoudens in die gemeente heeft een flinke appel voor de dorst. De CBS-cijfers zijn van 2014, maar onlangs gepubliceerd.

Huizenmarkt

Van Zwol is gevestigd in een fraai, oud pand aan de Kapellestraat. Hij weet niet alleen veel van de huizenmarkt in het stadje maar kent ook de historie goed.

Gaan de villa’s hier als warme broodjes over de toonbank? Van Zwol lacht. “Nou nou… Uiteraard hebben wij grote en dure woningen in het bestand zitten. Oudewater is geen yuppenstad. Wat je ziet, is dat mensen met geld graag in het oude centrum een mooi pandje willen hebben. Ik verkoop de gemoedelijke binnenstadsfeer mee.”

Oudewater heeft een rijke toplaag van ongeveer 200 huishoudens met een inkomen van minimaal een miljoen euro. Daarnaast kent de gemeente een ruime middenlaag, weet Van Zwol. Het heeft veel met de geschiedenis van het Utrechtse stadje te maken. “Kom even mee naar buiten”, zegt de makelaar. De zaak van Van Zwol is gevestigd in een 17de-eeuws trapgevelpand. Boven aan de gevel is een gedraaid ornament te zien: gebeeldhouwd touw. “Dat wil zeggen dat hier een eigenaar van een touwslagerij heeft gewoond. Van dit soort pandjes zijn er wel meer hier in het centrum.”

“Oudewater is immers bekend om z’n touwfabricage in vroeger eeuwen. Hiermee werd geld verdiend. Gefortuneerde zakenlieden lieten in het centrum een huis bouwen. Het stadje maakte goede tijden door. Later kochten boeren uit de nabije omgeving een huis in de binnenstad.”

“Zij deden hun boerderij over aan hun kinderen, of ze verkochten het aan anderen en kozen er voor om hier te wonen. In de jaren ’60 en ’70 werden de buitenwijken uit de grond gestampt, Klein Hekendorp bijvoorbeeld. Degenen die hier destijds een doorzonwoning kochten, hebben later een stadswoning betrokken.”

Oudewater kent volgens de makelaar veel ondernemers en bestuurders. “Oudewater is een mooie en centraal gelegen plek om te wonen en er is hier geld om te besteden”, vat Van Zwol samen. Wat wil je nog meer? “Waar je ook zou moeten kijken, is bij Grandi Vini, een redelijke nieuwe wijnhandel van Bernard Tesink.”

Wijn

Grandi Vini is gevestigd aan IJsselvere, bij de entree van Oudewater. Het is een statig pand. Binnen ruikt het naar kruiden en andere lekkernijen. Het wemelt hier van superwijnen. Het is de zaak van Bernard Tesink. Hij is de vorige eigenaar van De Burgemeester, een Linschotens restaurant met een Michelinster.

Hij is zich gaan toeleggen op zijn wijnhandel en delicatessenzaak Grandi Vini. Monique van der Klaauw staat in de zaak. “Oudewaternaren geven geld uit aan kwaliteit, aan de kleinere geneugten van het leven”,zegt zij. “Het zijn bourgondiërs, maar anders dan in Laren of Blaricum. Niemand loopt hier te koop met z’n rijkdom. Het zijn geen kakkers, maar je ziet op straat en hier in de zaak wel dat veel mensen het goed hebben. Onze klanten houden van iets bijzonders. En daar proberen wij in te voorzien.”

Bron: AD Groene Hart | 7 december 2015

Geef een antwoord