Oudewater is klaar voor de komst van de koning

Oudewater maakt zich op voor het bezoek van de koning morgen. Burgemeester Pieter Verhoeve noemt het programma van anderhalf uur met trots een ‘Koningsdag in het klein’, want de koning maakt na de besloten bijeenkomst in de kerk nog een wandeling en rondvaart door Oudewater. Iedereen die erbij betrokken is, zegt het een eer te vinden hiervoor actief te zijn.

De Michaëlskerk wordt donderdag ingericht volgens een uitgedacht stoelenplan en de televisieploegen plaatsen hun camera’s voor de live-uitzendingen op TV West, RTV Utrecht en Woerden TV.

Soppen

Kerkrentmeester Wim Hoogenboom is met een paar vrijwilligers al de hele week tussen trouwerijen en kooruitvoeringen door flink aan het soppen. “We maken ook even het voorzetglas van het glas in lood schoon. Vrijdagochtend willen we het plein nog aanvegen. Het kost ons veel inspanning om de kerk helemaal op orde te hebben en ik vind het ook spannend of het vrijdag allemaal goed verloopt. Natuurlijk is het een eer dat de bijeenkomst met de koning in onze kerk is.”

De ceremonie rond de vrijheids-akte, die in 1572 door twaalf Nederlandse steden is ondertekend, doet Hoogenboom wel wat. “Bij die akte gaat het om echte vrijheid en dat zegt ons nu nog iets.”

Hoogenboom is een van de gelukkigen die een plekje in de kerk hebben. Voor de besloten bijeenkomst zijn plaatsen bestemd voor onder anderen de commissaris van de koning Willibrord van Beek, staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) en Oudewaternaren met een koninklijke onderscheiding.

Programma

Naast de ondertekening van de akte bestaat het programma uit een lezing van Herman Pleij over de historische betekenis van 1572 en uitvoeringen van enkele Oudewaterse zangers en koren. Daarom is ook Sjon Oudejans erbij, als lid van het achtkoppige projectkoor Cessibon.

Het koor zingt het geuzenlied dat is gemaakt op de Moord van Oudewater (1575). “We hebben vier avonden gerepeteerd. Ik vind het mooi om aan mee te doen, want het is uniek. Dit gaat waarschijnlijk nooit meer gebeuren en we hebben natuurlijk een mooi publiek.”

De bijeenkomst is voor het publiek buiten te zien op schermen op het kerkplein en op de Markt. De rondwandeling die de koning na de bijeenkomst door Oudewater maakt, is ook al volgepland. In de Wijdstraat staan duizend schoolkinderen opgesteld die met een oranje touw de route decoreren. Ouders maken zich vooral zorgen om de verwachte hitte. De organisatie is daarop voorbereid. Het Oudewaterse bedrijf Viteau zet op de markt en bij de Grote Kerk twee tenten neer waar iedereen water kan krijgen.

Bij het stadhuis trekt een koor van Treatief de aandacht als ze vanaf het bordes en uit de ramen een lied inzetten. Ton Mastwijk: “Ze zingen het lied Geel van Buik uit onze musical Tussentijd, dat gaat over Oudewater. Misschien kent het publiek het en zingen er mensen mee.” Mastwijk zingt zelf niet mee, want hij heeft een plekje in de kerk. “Dan kan ik niet op tijd bij het stadhuis zijn.”

Nauwkeurig

De wandeling door de stad duurt maar twintig minuten, waarbij op vijf minuten nauwkeurig is aangegeven wat er gebeurt. Het is dus de vraag of er tijd is voor spontane momenten. Rob Jongerius van IJssalon Roberto twijfelt nog of hij de koning zijn toepasselijke tompouce-ijs zal aanbieden. “Het is oranje en ik heb het speciaal voor vrijdag gemaakt. Ik weet niet of hij het zal aannemen.”

Piet Six heeft morgen een vol programma. Hij is de schipper van De Geelbuik waarop de koning een korte rondvaart op maakt. “Ik heb eerst een bijeenkomst bij de Rabobank. Dan moet ik op tijd in de kerk zijn en daarna snel mijn schipperskleding aantrekken.”

Deze week poetste hij samen met reserve-schipper Theo Boere de boot nog op. “We varen naturel, dus zonder oranje versieringen. Natuurlijk is het bijzonder om de koning op de boot te hebben. Ik ben een nuchter mens, maar vind dit een van de hoogtepunten in mijn leven.”

De stad en de kerk worden niet uitbundig versierd. Wel hangen op overheidsgebouwen de Nederlandse vlag in top en mogen omwonenden een vlag uitsteken. Daarvoor geldt het protocol dat het de Nederlandse vlag of de rode jubileumvlag van Oudewater 750 moet zijn.

Tot nu toe hebben bewoners en winkeliers langs de route nog niets zichtbaar voor de ramen of aan de gevel hangen. Toch is er bijna ongemerkt veel gedaan om de route te verfraaien. Theo Boere viel het deze week op dat de onderkant van de bruggen zijn schoongemaakt. Jeroen Hotze houdt met een paar boten bij de twee ophaalbruggen de vaarroute vrij van scheepvaart blijft.

Bijschilderen

“We moeten ze nog een beetje bijschilderen. Als die boten er toch liggen, kunnen er ook mensen op. Er is plaats voor zo’n dertig mensen. Ik heb ze beschikbaar gesteld voor bejaarden en mensen die slecht ter been zijn, maar de bejaardentehuizen vinden dat het te warm wordt. Dus er zijn nog plaatsen vrij. Mensen kunnen zich bij mij melden.”

Bij Hotel Abrona wordt het bezoek afgesloten met een korte ontmoeting met het college, het Oranjecomité en vrijwilligers van Oudewater 750. Mia Streng van Hotel Abrona: “Er heerst hier een staat van opwinding.”

De medewerkers met een verstandelijke beperking vinden het zeer bijzonder dat ze de koning gaan ontmoeten. “We doen verder niets speciaals. We hebben geen bijzondere hapjes. Het is de bedoeling dat het heel kort wordt.”

Bron: AD | 3 juli 2015

Geef een antwoord