Oudewater krijgt nieuwe geveltekens

De eerste zeven nieuwe geveltekens worden zaterdag 1 november feestelijk onthuld in Oudewater. Ook volgend jaar worden nieuwe geveltekens toegevoegd aan de al bestaande exemplaren.

Oudewater viert in 2015 het 750-jarig bestaan als stad. De stad wordt bij de verjaardag ook blijvend verrijkt. Medio 2013 is het project Geveltekens gestart als particulier initiatief. In 2014 en 2015 worden nieuwe geveltekens toegevoegd aan al bestaande gevelstenen. 

De nieuwe geveltekens worden uitgevoerd als keramische tegelplateaus, gemaakt door plaatselijke kunstenaars en keramisten. De Stichting Geveltekens Oudewater is verantwoordelijk voor het project.

Onthulling

Op zaterdag 1 november worden om 14.00 uur de eerste zeven geveltekens feestelijk onthuld. Geïnteresseerden zijn dan welkom op het stadhuis aan de Visbrug in Oudewater.

In 2014 en 2015, met uitloop naar 2016, wil de stichting in Oudewater tenminste twintig nieuwe geveltekens plaatsen. De doelstelling is om de gevels te verrijken en meer van de historie zichtbaar te maken. ‘‘We grijpen terug op de geschiedenis van bewoners, panden en locaties. De nieuwe geveltekens zijn een blijvende toevoeging aan de gevels en aan het aanzien van de stad. Ze zijn aantrekkelijk voor bewoners, inwoners én bezoekers.’’

Artistiek

De geveltekens worden uitgevoerd als duurzame keramische geglazuurde tegelplateaus van hoge kwaliteit, zowel artistiek als technisch. Zij moeten lange tijd mee gaan en net zo’n deel worden van de panden als de oudere gevelstenen.

Ze worden ontworpen door kunstenaars uit Oudewater en directe omgeving. Het ontwerp wordt begeleid door plaatselijke keramisten met het oog op de technische realiseerbaarheid en duurzaamheid. De keramisten zorgen ook voor het produceren van de tegels. Het vormen van de geveltekens (in delen), het drogen, glazuren en stoken is al met al een ingewikkeld en tijdrovend proces.

Interesse

Wie eigenaar is van een pand in Oudewater en interesse heeft in een gevelteken, kan contact opnemen met de Stichting Geveltekens Oudewater, Alfred Blaauw: alfred@benablaauw.nl.

Zenderstreek Montfoort & Oudewater | 22 oktober 2014

Geef een antwoord