Oudewater op Stelten

De kantine van sporthal De Noort Syde was afgelopen donderdag 28 mei, mudvol, werkelijk afgeladen. Toen presenteerde de werkgroep ‘Oudewater op Stelten’ het resultaat van haar speurwerk naar mooie beelden en tv-opnames van de jarige stad door de audiovisuele archieven van Nederland.

Om even over half acht gingen de deuren al dicht, terwijl ze volgens de aankondiging pas om half acht open zouden gaan. Een echte Geelbuik zei me verbaasd dat hij wel gedacht had dat één avond nooit genoeg zou zijn. Maar, hoorden de toeschouwers later, om kwart over zeven was al besloten dat er nog een tweede avond zou volgen.

Filmpjes van oud OUDEWATER 28-5-2015 006

Heel wat mensen zeiden na afloop dat ze nog wel een keer wilden gaan; zo schitterend hadden ze het gevonden. De beheerder van de kantine van de Sporthal, Anton van Hemert en zijn partner Adrie Zwets, hadden het er maar druk mee: overal vandaan werden extra stoelen aangesleept. Op twee beeldschermen stonden duidelijke oudere foto’s in zwart-wit met een blik op Oudewater rustig te wachten tot het spektakel begon.

Veel voorwerk

Samen met tv-presentator Koert Westerman richtte burgemeester Pieter Verhoeve enige tijd geleden een werkgroep op, die hun plan vorm ging geven om van alle beelden die ze over Oudewater zouden vinden een presentatie te maken. Onder de bezielende coördinatie van mevrouw Lies van Achthoven ging het duo samen met Kees van der Steen en Vincent Pardoel op zoek en aan de slag. Via de welwillende medewerking van het allergrootste tv-archief dat er in ons land bestaat, het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum, diepte de werkgroep unieke fragmenten op: beelden uit de geschiedenis van rond zo’n 50 jaar geleden die het Oudewater van toen in alle glorie laten zien.

Aantrekkelijk presentatie

Filmpjes van oud OUDEWATER 28-5-2015 022Burgemeester Pieter Verhoeve en Koert Westerman presenteerden deze terugblik met een regelmatig bijzonder komisch, soms zelf absurdistisch commentaar en ondersteund door net zo passend commentaar van een panel van rasechte Geelbuiken: Maartje Knol, stadsbarbier John Doop en Gé Sluijs.

Filmpjes van oud OUDEWATER 28-5-2015 027

Ook door de zaal werd goed meegedaan. Allerlei mensen werden herkend en dan werd er ogenblikkelijk een naam geroepen. Soms herkende een van de aanwezigen zichzelf. De beelden moesten dan ook regelmatig door Vincent Pardoel worden stilgezet om even goed te kijken en om zo nodig commentaar te leveren. Zo werden onder anderen de dames Vlooswijk, Van Achthoven, Geurts-Boere en Hoogenboom herkend en bij de heren waren dat onder meer Joosten, Van Zandwijk, Schouten, Cluistra, De Wit, Van Dijk, Knol en Brouwer.

Prachtige beelden

Filmpjes van oud OUDEWATER 28-5-2015 063Prachtige stukjes film van Oudewater 700 Jaar Stad, beelden uit Stadhuis Op Stelten en Van Gewest tot Gewest, nieuwsitems over Oudewaterse ooievaars, dreigende wateroverlast in Hoenkoop, de kaasmarkt, de Heksenwaag, Rangpang! en een schitterende aflevering van Ontdek Je Plekje passeerden de revue. De o’s en a’s waren niet van de lucht. ‘Moet je zien’, ‘Wat prachtig’, ‘Is dat niet …’, ‘Die herken je meteen …’ en met nog veel meer van dergelijke uitingen vulden de opgewonden toeschouwers de kantine van de sporthal.

Niet alleen geschikt voor rasechte Geelbuiken, maar ook voor anderen die Oudewater in hun hart gesloten hebben zeer de moeite waard.

Bron: Redactie Oudewater.net | 29 mei 2015 
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord