In Oudewater varen met drakenboot

Voor wie weleens in Oudewater langs de Kromme Haven langs de IJssel loopt is het misschien opgevallen dat er sinds kort een drakenboot aan de kade ligt. Jeroen Hotze is de eigenaar van deze bijzondere boot. ‘‘Eigenlijk was ik op zoek naar twintig paar roeispanen toen ik op deze boot werd geattendeerd.’’

Het plan om met een grote roeiboot te gaan roeien had hij al, maar de vondst van deze drakenboot maakte het alleen maar leuker. Hij wil hiermee mensen in Oudewater enthousiast maken om in een team lekker sportief bezig te zijn. Inmiddels heeft het plan al aardig vorm gekregen.

Op een eerste informatieavond kwamen zo’n 25 mensen af. Tijdens deze avond werd de roeiboot gelijk uitgeprobeerd. De drakenboot is een roeiboot voor zestien roeiers, een trommelaar en stuurman. Zowel mannen als vrouwen en ook jeugd kan meedoen en het doel is om ook mee te doen met wedstrijden.

Elke dinsdagavond om 20.00 uur wordt er geoefend op de IJssel. Op Facebook is er inmiddels een pagina aangemaakt en zijn er al veel volgers. Jeroen Hotze wil ook deze zomer een keer een eigen evenement organiseren, genaamd Dragon-trek. Dan komen in beide punten van de boot zes roeiers te zitten die tegenovergesteld gaan roeien. Een six-to-six trek-wedstrijd in een boot. Zo wordt met verschillende teams een competitie gespeeld totdat er in een finale één winnaar overblijft.

In korte tijd zijn er al veel mensen enthousiast geworden om mee te roeien, ook zes vrouwen hebben zich gemeld. Maar er kunnen nog meer roeiers bij. Ook een jeugdteam lijkt al enthousiast te zijn. Jeroen Hotze: ‘‘Het gaat zeker niet om kracht maar veel meer om ritme. Hoe leuk is het ook om met jeugd dit te gaan doen?’’

Een paar lichtgewicht trommelaars zijn trouwens ook nog nodig. Want de trommelaar zit in de punt en hoe lichter de boot, hoe sneller het gaat. Oudewater lijkt een sportieve activiteit rijker te zijn geworden.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 20 april 2016

Geef een antwoord