Oudewater viert 751e verjaardag

Vorig jaar vierde koning Willem-Alexander samen met de Oudewaternaren de 750e verjaardag van de oudste stad van het Groene Hart. Zo groots pakt Oudewater dit jaar niet uit. Maar burgemeester en wethouders willen wel dat 6 juli een onderdeel blijft van het collectief geheugen van Oudewater. En wie jarig is……… geeft een feestje.

Dit keer gebeurt dat op de weekmarkt. Op woensdag 6 juli om 13.15 uur. Daar wacht de bezoekers van de markt niet alleen een muzikale verrassing, maar burgemeester Pieter Verhoeve en de wethouders Ad de Regt en Bert Vermeij bieden voorbijgangers ook nog een aardigheidje aan.

Geen toeval dat de collegeleden kiezen voor de weekmarkt die iedere woensdag – hoe kan het ook anders – op de Markt wordt gehouden, het kloppende hart van de binnenstad.
Aan het verlenen van stadsrechten waren vroeger allerlei privileges verbonden. Bijvoorbeeld tolrecht, het recht om eigen muren te bouwen, eigen rechtspraak én marktrecht. Een markt was van belang voor de economische groei van de stad.

In 1265 verleende de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden stadsrechten aan Oudewater. De stad eert hem met een straat die zijn naam draagt.

Bron: Gemeente Oudewater | 1 juli 2016

Geef een antwoord