Oudewater Vitaal zet de stad in beweging


Ondanks de coronamaatregelen gaat Oudewater Vitaal enthousiast deze maand van start met het leggen van contacten en een openingsactiviteit. Oudewater Vitaal werkt nauw samen met alle sportaanbieders, stadsteam en zorgverleners.

Oudewater – Het nieuwe platform Oudewater Vitaal bestaat uit een team van ongeveer zeven buurtsportcoaches. Oprichter Danny Muijs is enthousiast. “Bewegen is fantastisch!” Volgens hem is bewegen meer dan alleen gezond bezig zijn. Het is vitaliteit in de breedste zin van het woord. “Het is positieve gezondheid, naast het lichamelijke aspect is er ook het mentaal welbevinden, het meedoen, zingeving en kwaliteit van leven die een mens betekenis geven.” Als voorbeeld neemt hij iemand die bij de dokter komt en medicijnen krijgt voor zijn klachten, terwijl meer bewegen een betere oplossing zou zijn. “Met persoonlijke begeleiding van een buurtsportcoach kan deze persoon gestimuleerd en geholpen worden om op een goede manier te gaan bewegen. Dat is veel beter.”
Oudewater Vitaal is geen concurrent van de sportverenigingen. Samenwerking creëren is hun doel. Als eerste zullen ze dan ook een behoeftepeiling gaan doen bij de sportaanbieders en alle andere maatschappelijke partijen. De buurtsportcoaches komen allemaal uit Oudewater. Het zijn bekende gezichten en hebben daarmee een voorbeeldfunctie. “We kennen Oudewater goed. We benutten wat er al is en creëren wat er nog niet is.” Het platform krijgt subsidie en Tess Anbergen als coördinator . Het is de uitdaging voor het platform om die mensen te vinden die nu niet veel aan sport doen, dat kan in alle lagen en elke leeftijdsgroep zijn. “Daarom is een goede samenwerking met alle partijen zo belangrijk.”
Op de website komt het complete aanbod van sporten te staan en een evenementenkalender van de sportclubs. Natuurlijk spelen coronamaatregelen in de plannen een rol. Maar zoals Danny zegt, “We zijn creatief en zien nog genoeg mogelijkheden.” De startactiviteit krijgt het karakter van een soort avondvierdaagse en zal deze maand plaatsvinden.

In november start een nieuw platform met de naam Oudewater Vitaal. Sport en bewegen wordt door hen breed onder de aandacht gebracht. De opdracht van Oudewater Vitaal is het onlangs afgesloten sportakkoord uit te voeren en sport en bewegen meer dan voorheen te verbinden met doelen uit het sociaal domein. De visie van Oudewater Vitaal is om inwoners te inspireren om twee vitale levensjaren toe te voegen aan hun leven. www. oudewatervitaal.nl, volg hen via social media of vraag de nieuwsbrief aan.

Bron: Zenderstreeknieuws |Oudewater.net – Woensdag 4 november 

Geef een antwoord