Oudewaters biertje: t Swaert

Oudewater heeft een eigen bier: ’t Swaert.
Afgelopen week werd het gepresenteerd op de Markt door de bedenkers Frans en Arie en men zegt dat het lekker is. Er binnenkort vast wel een gelegenheid om het eens te gaan proeven.

Bierbrouwerijen bestonden vroeger in alle steden, dus ook in Oudewater; tenslotte was het gezonder om bier te drinken dan water in verband het vervuiling. De volgende informatie – en daar staat nog veel meer – was te vinden op de site van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Brouwerij ‘Het Wapen van Haerlem’ bestond al in 1617. De eigenaar was Rutger Maertensz van Sypesteyn, afkomstig uit Haarlem. In 1633 liet hij een nieuw dubbel pand bouwen op IJsselveere. Naast deze brouwerij lag brouwerij ‘De Gekroonde Dissel’. De kleinzoon van brouwer Van Sypesteyn, Gerrit van der Horst, trouwde met Yda van Gelder, dochter van de brouwer van ‘De Gekroonde Dissel’. De brouwerijen gingen samen onder de naam ‘Het Swaert’ …

Uiteraard ging er wat vooraf aan de presentatie van het nieuwe (?) biertje. Frans en Arie kwamen elkaar een jaar geleden ergens tegen hadden een aardig idee, omdat ze allebei geïnteresseerd waren in het brouwen van een biertje. De een wat vaker dan de ander. Zullen we niet eens? En het ei was gelegd.

Frans, Arie

Oudewaterse gezelligheid onderschrijven door speciaal biertjes uit te brengen waarvan de namen afstammen van historische Oudewaterse brouwerijen.

T SWAERT

Het eerste speciale biertje is T SWAERT. In de 17 eeuw is deze brouwerij ontstaan door een huwelijk tussen Gerrit van der Horst en Yda van Gelder, aldus het etiket. Er licht zelfs een grafsteen in de grote kerk met de naam Gerrit van der Horst wist Netty Stoppelenburg te vertellen. Frans vertelde dat het maar vier weken duurde voor dat het bier bier was. Dankzij hop, gerst, gist en kruiden ontstond een mooi biertje. En het alcoholpercentage kwam uit op 6.5%;  dat is niet niks.

Uitbater Lumière zag hier wel brood in en heeft het eerste brouwsel aangeschaft. Met eigengemaakte bierbitterbalen door chefkok vader Rens Faay en uitgedeeld door zoon Jasper Faay met natuurlijk nog veel meer versnaperingen, werd het nieuwe bier om 7 uur gepresenteerd.

bierbitterballen van Rens en JasperFaal

Een heerlijk biertje,  een beetje donkerder dan de gebruikelijk pils, maar met een smaak die boven het gemiddelde uitsteekt. Lekker fris,  een klasse bier om je op een zwoele zomeravond nog blijer te maken dan je al was. Natuurlijk: smaken verschillen, maar ontdek zelf wat je er van vindt!

Het plan is, aldus Frans, om in de herfst een hopbier uit te brengen. En er zijn nog zeven soorten die ze bedacht hebben. Bijv. een bier met een Oudewaters tintje, nl. met een kersensmaak; denk maar aan de kersenboomgaard in Hekendorp. De plannen liggen al klaar. Ze moeten alleen nog een goede locatie vinden om dit mogelijk te maken. Want dit biertje is een blijvertje volgens degenen die het geproefd hebben.

Markt, bier

Markt, lumiere, t swaert

En het bleef uiteraard nog lang gezellig op de Markt en dat op een dinsdagavond.

Tekst en foto’s onder invloed van Bert van der Horst | Eindredactie: Oudewater.net

Geef een antwoord