Oudewaters team doet mee aan Woerdens dictee

Voor de vijfde keer wordt door de Volksuniversiteit Het Groene Hart op 16 februari het Groot Woerdens Dictee gehouden. Ook een Oudewaters team, onder leiding van captain Aad Kuiper, doet mee in de raadzaal van het stadhuis in Woerden.

Aad Kuiper is er min of meer toevallig ingerold. Via zijn studie bouwkunde in Delft leerde hij Pieter van Diepen kennen. Een echte dicteetijger zoals dat in de dicteewereld heet. Fanatiekelingen die het liefst elke dicteewedstrijd aflopen of ze nu mee mogen doen of niet.

Via Van Diepen kwam Aad Kuiper in aanraking met landelijke dicteewedstrijden. Van Diepen won zelf eenmaal het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij spoorde Kuiper aan om ook mee te doen en vijf jaar geleden deed hij voor het eerst mee aan een dictee dat toen nog in Oudewater werd georganiseerd.

Eind vorig jaar werd hem gevraagd om een Oudewaters team samen te stellen voor het dictee in Woerden. ‘‘Dat viel nog niet mee,’’ laat Kuiper weten. Maar samen met Geertje Bikker (winnaar dictee Oudewater), Otto Beaujon, Koert Westerman en reserve Marga Smits gaat hij de uitdaging aan.

‘‘Ik blink zeker niet uit, maar ik vind het gewoon erg leuk.’’ De gepensioneerde leerkracht bereidt zich enigszins voor door oude dictees na te lezen, een cursus spelling te volgen bij de Volksuniversiteit en het Groot Dictee op televisie mee te spelen. ‘‘Ik eindig daar wel boven het gemiddelde.’’

Kuiper heeft een passie voor taal, maar dat gaat veel verder dan alleen maar correct schrijven. Zo vindt hij het maken van gedichten leuk, schrijft hij artikelen en is hij geïnteresseerd in het ontstaan van taal. Hij helpt een aantal mensen als taalcoach om hun taalvaardigheden te vergroten.

De voorrondes voor het Groot Woerdens Dictee zijn inmiddels achter de rug en op 16 februari zal het team uit Oudewater zijn beste beentje voor zetten. Een andere Oudwaters accent is dat burgemeester Pieter Verhoeve het dictee voorleest. De auteur is Maja Becking, neerlandica en docent aan het Kalsbeek College.

Bron: Zenderstreek | 6 februari 2016
Foto: Jaap de Wit

Geef een antwoord