Oudewaterse brandweerlieden straks in eigentijdse kazerne

De ruim 40 jaar oude brandweerkazerne aan de Biezenwal krijgt een fikse opknapbeurt. De renovatie start op maandag 4 juli. Uiterlijk half november voldoet het gebouw aan de eisen die bij een hedendaagse brandweerpost horen.

Bouwbedrijf Th. Van Leeuwen BV gaat het werk uitvoeren. De aannemer uit Harmelen was de laagste inschrijver. Van Leeuwen betrekt de vrijwilligers van het brandweerkorps Oudewater en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) bij de voorbereidingen op de werkzaamheden.

Hoewel het om een ingrijpende renovatie gaat, blijft de brandweerkazerne in gebruik. Dat kan door de werkzaamheden fasegewijs uit te voeren. Na de nodige inpandige aanpassingen voldoet het gebouw aan de ARBO-normen. Bijvoorbeeld gescheiden toiletten voor mannen en vrouwen en het inrichten van een omkleedruimte. Dat laatste gebeurt nu nog naast de brandweervoertuigen. Op de zolder komt een berging en de brandweerlieden hoeven niet meer met zware spullen te zeulen. Dat gaat voortaan via een goederenlift.

Gelijk maar duurzaam

De gemeente grijpt de renovatie ook aan om het gebouw te verduurzamen. Enkel glas maakt plaats voor dubbel glas, het dak wordt geïsoleerd en zonnepanelen gaan stroom opwekken. De bestaande verlichting verdwijnt. In plaats daarvan komen energiezuinige LED-lampen. De overheaddeuren worden vervangen, net als de plafonds en verwarmingsunit. Tot slot gaan de schilders aan de slag. Zij verven het gebouw aan de binnen- en buitenkant.

Bron: Gemeente Oudewater | 29 juni 2016

Geef een antwoord