Oudewaterse dictee bijzonder Oudewaters

Voor de derde keer op rij werd door de Rotaryclub Oudewater een dictee georganiseerd waarbij de opbrengst ten goede komt aan het verbeteren van taalvaardigheid. Het dictee zelf, geschreven door een van de redacteuren van de IJsselbode, Otto Beaujon, handelde over de verschillende takken van industrie die voor de Oudewaterse bevolking voor werk en dus voor inkomen zorgde. Touw, koeken en baggermolens, maar ook wasserijen en sigaren kwamen ter sprake.

Bijna zouden we hier het verhaal over de Oudewaterse industrieën in zijn geheel opschrijven, want het was een mooie vertelling die Otto Beaujon over de 19e eeuw in Oudewater, ook wel de IJzeren Eeuw genoemd, aan de deelnemers voorlas. Touwfabriek G. Van der Lee, Machinefabriek De Hollandsche IJssel en de olieslagerij van Verloop kwamen in het verhaal ter sprake, samen met de onlosmakelijk ook aan Oudewater verbonden Herman de Man. Het verhaal sloot af met de vondst in het riool die het rijkelijk gebruik van allerlei soorten drugs in Oudewater zou aantonen.

Lastig dictee, maar boeiend

Het was een lastig dictee, maar niet extreem moeilijk en zeker wel een helder verhaal. Daarin zet de Rotaryclub de traditie voort met het voorschotelen van een verhaal dat afgestemd is op Oudewater – voorgangers gingen over ‘750 jaar stadsrechten’ en de ‘komst van vluchtelingen’ – en waarvan de opbrengst bedoeld is om de taalvaardigheid in Oudewater te bevorderen: het Taalhuis, taalhulp aan vluchtelingen en deze keer voor de basisschoolleerlingen.

Oudewater_dictee 19-4-2017 091 (2)

Voorzitter van de Rotary Oudewater, Arnoud Molenaar, spreekstalmeester Piet Smits en vele andere vrijwilligers waaronder Sigrid Hooftman (Rotary) deden het goed; prima georganiseerd en toch luchtig. Na het dictee, dat wederom op uitstekende wijze werd voorgelezen door Marga Smits, Oudewater_dictee 19-4-2017 099 (2)volgde een gezamenlijk nakijken, waarna de jury onder voorzitterschap van Han Bovens de ‘puntjes op de i’ controleerde.

Een aardig detail was dat in eerst getoonde dia wel een heel opmerkelijke fout stond (‘Deze avond word mogelijk gemaakt door …’) en dat juist op zo’n dicteeavond, maar goed; schrijver dezes schrijft zeker ook lang niet alles foutloos en had deze keer maar liefst 23 fout.

Koos-Splinter_dictee 19-4-2017 111 (2) Franka-Melis_Arnaud-Molenaar_dictee 19-4-2017 123

Maar dan nu de belangrijke cijfers en de winnaars. Het aantal deelnemers was 24 die gezamenlijk 721 fouten maakten. Het gemiddeld aantal fouten was dus 30.

Han-Bovens_Jeroen -van-Heemskerck-Düker_dictee 19-4-2017 129In de buitencategorie (‘dicteetijgers’) won Jeroen van Heemskerck Düker met slechts 12 fouten en in de categorie ‘Oudewaternaren’ werd Annemieke Bos 3e (19 fout), Koos Splinter 2e (17 fout) en Franka Melis 1e (16 fout). Allen kregen een lekker flesje wijn, een oorkonde en de eersten in beide categorieën de dichtbundel ‘Indigoblauwe boomdruppels’ van de Oudewaterse dichter Huub van Doorn.

dictee 19-4-2017 121

De Rotaryclub bedankt alle medewerkers en ook de Mariaschool, Klaproos, De Wulverhorst, Emté, Kunst.nl, De IJsselbode, Frank-A.nl, die door hun medewerking deze avond tot een succes hebben gemaakt. Voor de Oudewaterse scholen leverde deze avond een mooi bedrag op; de totale opbrengst bedroeg € 370,-.

Als u er deze keer niet bij was…. U krijgt volgend jaar weer een kans. Men is nu al bezig met weer zo’n mooi verhaal en ook dan komt de opbrengst weer ten goede aan iets met taal in Oudewater. Bovendien is het altijd een bijzonder gezellige avond. Dus: wat let u?

Bron: Oudewater.net | 24 april 2017
Tekst: Aad Kuiper
| Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord