Oudewaterse juwelier maakt horloge met uur extra tijd

,,Had ik maar een uur per dag meer”, klinkt het weleens bij het zien van een overvolle agenda. Juwelier Adriaan Reijersen uit Oudewater heeft met deze kwinkslag in het achterhoofd een kwaliteitshorloge bedacht dat dat uur inderdaad geeft.

In eigen dorp of streek kom je er altijd mee weg: het Woerdens kwartiertje, het Brabants halfuurtje als excuus om te laat op een afspraak te komen. Dat excuus kan in Oudewater onderbouwd worden met het horloge dat aantoont dat we niet op dat ene uur op een dag moeten kijken. Het horloge van de Oudewaterse juwelier verschijnt in gelimiteerde oplage, want als iedereen dat uur extra heeft, heb je er ook niks aan.

750 jaar

Het is niet direct te zien aan het horloge dat Adriaan Reijersen heeft bedacht en laten maken ter gelegenheid van de viering 750 jaar stadsrechten van Oudewater. Hij koos voor het merk MeisterSinger met tal van subtiliteiten. Reijersen: ,,Het horloge is ingetogen en spectaculair. In de zilveren wijzerplaat is AUC 750 gegraveerd. AUC betekent Ab Urbe Condita. De Romeinen telden de jaren vanaf het moment dat Rome was gesticht. Oudewater is 750 jaar geleden als stad gesticht.”

Hij vervolgt: ,,Voor MeisterSinger zijn de blauwe band, wijzer en indexen – de cijfers op de wijzerplaat – uniek. De indexen zijn opgelegd, wat een extra dimensie geeft.”

Met de tijd spelen

Kenmerkend voor MeisterSinger is het ontbreken van wijzers voor seconden en minuten. Een snelle blik op het uurwerk geeft zo een inschatting van de tijd hoe ver voor of na een bepaald uur het is. Van die vluchtige blik op de tijd heeft Reijersen gebruik gemaakt om de eigenaar een uur extra te geven. ,,Door de wijzerplaat één uur rechtsom te draaien, komt de 11 op de positie van de 12 te staan, dus bovenaan. Als de wijzer bovenaan staat, ben je gewend dat het twaalf uur is, maar dan is het dus pas elf uur.”

Reijersen kan als horlogefreak idolaat vertellen over de verfijnde techniek van uurwerken. Uitgerekend hij komt met een horloge dat de tijd niet juist aangeeft. ,,Daar zit wel een filosofie achter. Dit horloge brengt je niet in verwarring, het zorgt ervoor dat je je niet door tijd laat dicteren. MeisterSinger heeft het al in zich met die ene wijzer. Laat je niet leiden door de tijd, maar speel met de tijd. Het gaat om de kwaliteit van tijd. Met dit horloge heb je een uur cadeau. Doe er iets moois mee.”

Tijd is geld

Door de truc kom je dus eigenlijk altijd op tijd op je afspraak. Tijd is geld. Het horloge kost 1265 euro, verwijzend naar het jaar 1265 dat Oudewater stadsrechten kreeg. Tijdens de presentatie deze week zijn 18 van de genummerde 25 exemplaren verkocht.

Wel iedere dag met de hand opwinden. Anders kom je alsnog te laat en moet je met een verdomd goed excuus komen…

AD Groene Hart edities Woerden & Gouda | 1 december 2014

Geef een antwoord