Oudste Russische hennepzegelloodje komt uit Oudewater

Recent is Caio Haars, lid van de Archeologische Werkgroep Oudewater, druk bezig geweest met het laten determineren van de vele zegelloodjes die hij heeft gevonden in Oudewater. Daarbij heeft hij hulp gekregen van experts, Jan van Oostveen en de Brit Jed Dodd.

Zegelloodjes waren vroeger een officieel bewijs voor een product. Een kwaliteitskenmerk. Zo kon je zien uit welk jaar een product kwam, van welke kwaliteit het was, waar het vandaan kwam enzovoorts.

Russische henneploodje uit Sint Petersburg

Tussen de zegelloodjes zat één wel heel erg bijzonder loodje. Het bleek met het jaartal 1731 het oudste Russisch henneploodje ooit gevonden. Op de foto is de R met versiering goed te zien. Die staat voor schone hennep. Op de andere kant staan het getal 2, het jaartal 1731 en de letters SPB. Dit betekent dat op post 2, in het jaartal 1731, deze hennep is gekeurd in de Russische stad Sint Petersburg.

 

Hennep uit Baltische staten en Rusland

In de gemeente Oudewater zijn meerdere Russische henneploodjes gevonden: hennep uit Rusland en de Baltische staten is in de Oudewaterse touwindustrie veel gebruikt. Deze import vormde een bedreiging voor de lokale hennepteelt en wordt gezien als een van de oorzaken van de terugloop van hennepteelt in de 18e eeuw. Die terugloop kwam enerzijds door de dijkdoorbraken, daarnaast had veepest ook gevolgen voor de hennepteelt omdat er dan te weinig mest beschikbaar was voor de hennepakkers. In de 18e eeuw kreeg de touwindustrie zelf problemen omdat er minder schepen werden gebouwd.

Voor wie er meer over wil lezen, Jed Dodd heeft een site over havens en steden in de hennepteelt en heeft daar nu ook een stukje over Oudewater geschreven:
http://www.peacehavens.co.uk/

Bron: Gemeente Oudewater | Zaterdag 19 oktober 2019
Foto: voor- en achterkant Russisch henneploodje 

Geef een antwoord