Overdekt zwembad niet haalbaar

Een overdekt zwembad in Oudewater is niet haalbaar. Dat is te duur en te risicovol voor de gemeente. Een nieuw openluchtzwembad is financieel een ruimtelijk wél haalbaar. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau SemadAdvies. Fred van Schaik van SBZO: “We zijn diep teleurgesteld’’.

De gemeenteraad heeft op 21 mei het laatste woord. Daarvoor komt het zwembad aan bod tijdens het forum Samenleving op 12 mei. Wethouder Bert Vermeij licht tijdens een persbijeenkomst het bericht toe: “Een overdekt zwembad is uitermate risicovol. Door het gedegen en onafhankelijke onderzoek van Semad Advies is bevestigd en onderbouwd dat het plan voor een overdekt zwembad zelfs nog grotere financiële risico’s had dan aanvankelijk gedacht.’’ De plannen zijn uitvoerig met elkaar vergeleken, stelt de gemeente Oudewater. Op basis hiervan is een standpunt bepaald en nu moet de gemeenteraad een besluit nemen over een toekomstige zwemvoorziening in Oudewater. Het plan van Ceifer zit financieel volgens hetzelfde onderzoek wel goed in elkaar en kan worden uitgevoerd bij Noort Syde. B&W zien dat als het meest geschikte deel van Oudewater om een nieuw openluchtbad te bouwen. In dat geval komt het Statenland – de plaats van het huidige zwembad – volledig beschikbaar voor woningbouw.

Het nieuwe openluchtbad zal een kleinere afmeting krijgen van 25 bij 18 meter. ‘‘Dat is een normale afmeting’’, stelt wethouder Vermeij, “die past bij Oudewater en de activiteiten die er moeten plaatsvinden’’. Het gedeelte van Noort Syde waar het zwembad een plek zou kunnen krijgen heeft al de bestemming ‘maatschappelijke voorziening’; een wijziging van het bestemmingsplan is niet nodig. Vermeij betreurt dat het initiatief van het overdekte zwembad van een aantal ondernemers (COO) en zoveel vrijwilligers nu van tafel moet. “Ik had graag gezien dat de garanties die ze willen geven, zwart op wit hadden gestaan. Maar zover is het niet gekomen, terwijl ik er zeker op heb aangedrongen. Alleen maar zeggen dat je garant staat is voor de gemeente of de provincie niet voldoende.’’ Ons Statenbad is dit seizoen al geopend en zal volgens voorzitter Van Baaren van SBZO gewoon open blijven. Fred van Schaik van SBZO verwacht wel ‘wat vuurwerk’ tijdens het forum Samenleving op dinsdag 12 mei. “OZV heeft niets aan een buitenbad. Dus we hopen dat we het tij nog kunnen keren.’’ Een reactie van het COO wordt binnenkort verwacht.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 6 mei 2015

Geef een antwoord