Overlijden Jan Montijn

Condoleance overlijden Jan Montijn

De gemeente Oudewater condoleert de familie en naasten van kunstenaar Jan Montijn. De geboren Oudewaternaar overleed op 10 augustus 2015. Hij is 90 jaar geworden.

Montijn werd op 13 november 1924 geboren in Oudewater als zoon van een huis- en decoratieschilder. Hij genoot internationale bekendheid als schilder, tekenaar, graficus en dichter. Montijn exposeerde in vele landen. Zijn werk bevindt zich in museale collecties waaronder die van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Montijn leidde een tumultueus leven en zwierf over de hele wereld. De impressies die hij opdeed komen vaak terug in zijn werk. In 2013 exposeerde de kunstenaar nog tekeningen, etsen en monoprints in de Kunsthal in Rotterdam. Daarin legde hij zijn belevenissen vast van zijn vele reizen door Noord-Afrika en het Verre Oosten.

,,Het werk van Montijn sprak velen tot de verbeelding. Vooral zijn kleuren etsen. Onze gedachten gaan nu uit naar zijn vrouw, dochter en alle naasten die hem dierbaar waren,’’ zegt burgemeester Pieter Verhoeve.

In het Oudewaterse Stadsmuseum – op de zolder van het stadhuis – is een kleuren ets van Montijn te zien. Aan het begin van deze eeuw exposeerde de kunstenaar nog een deel van zijn werk in de hal van het Oudewaterse stadskantoor.

2 thoughts on “Overlijden Jan Montijn”

  1. Walther Kok zegt:

    Lees of herlees de magistrale biografie van Jan Montijn van Dirk Ayelt Kooiman en keer terug in het Oudewater tijdens de oorlogsjaren. Hoe we uiteindelijk apetrots kunnen zijn op een aanvankelijk ‘foute’ stadsgenoot…..

  2. Walther Kok zegt:

    Lees of herlees de magistrale biografie van Dirk Ayelt Kooiman “Montijn” over Jan Montijn en keer terug in het Oudewater van ’40-’45. Hoe we uiteindelijk toch apetrots kunnen zijn op een aanvankelijk ‘foute’ stadsgenoot…..

Geef een antwoord