Patriotten en prinsgezinden

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater houdt maandag 16 februari in De Rank aan de Noorder Kerkstraat in Oudewater een lezing.

Raymond van Uppelschoten spreekt die avond over de woelige periode in de geschiedenis tussen de Franse revolutie van 1789 en de vestiging van de Bataafse Republiek in 1795. Er brak bijna een burgeroorlog uit, waardoor hele families recht tegenover elkaar kwamen te staan.

De patriottische gewesten Holland en Utrecht vormden daarbij het bolwerk van de hervormingsgezinden. Hun tegenstanders, de prinsgezinden die vooral de stadhouder steunden, waren vooral te vinden in het Oranjegezinde Gelderland. Maar de scheiding was niet zo helder. Ook in Utrecht waren er Orangisten en was zelfs de belangrijkste steunpilaar van Willem V actief: Willem Pesters. En Holland had met de Rotterdamse Kaat Mossel een belangrijke Oranje-voorvechtster.

Een reeks van bekende en minder bekende incidenten tussen patriotten en regenten komt langs in deze interessante en spannende lezing. Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkelingen in de hele republiek en naar regionale verschillen.

Raymond van Uppelschoten is historicus en verhalenverteller. Hij heeft zich gespecialiseerd in de periode 1780 -1795.

De lezing op maandag 16 februari begint om 20.00 uur. Alle belangstellenden zijn welkom.

De toegang is voor leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater gratis. Voor niet-leden is de bijdrage 2,50 euro. Koffie en thee vooraf en in de pauze is verkrijgbaar voor 1,25 euro.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 11 februari 2015

Geef een antwoord