Poolse scholieren steken hun licht op in Oudewater

Een ongewoon beeld in de Oudewaterse raadszaal op donderdag 1 december. Geen raadsleden achter de vergadertafels maar 15 leerlingen van het Woerdense Kalsbeek College, samen met 15 Poolse scholieren. Burgemeester Pieter Verhoeve heette het internationale gezelschap welkom in zijn stad.

Al voor het vijfde jaar organiseert het Kalsbeek College een uitwisseling met de Boleslaw Chorby School in Pszczyna. De kleine gemeente in het zuiden van Polen ligt dicht bij Krakau en niet ver van Auschwitz-Birkenau.

De Poolse gasten verblijven bij de gezinnen van hun Hollandse leeftijdsgenoten uit de bovenbouw van HAVO en VWO. In vijf dagen tijd maken de Poolse kinderen kennis met Nederland.

Geen toeval dat de leerlingen uit het Oostblokland tijdens hun korte ‘inburgering’ in Oudewater terecht kwamen. Kalsbeek-docent Jan Wouter van Wijngaarden is niet alleen raadslid in het IJsselstadje, maar ook stadsgids. Hij vond burgemeester Pieter Verhoeve bereid het gemêleerde tienergezelschap welkom te heten: ,,Ik vind het een grote eer dat jullie de oudste stad van het Groene Hart bezoeken. Oudewater is vooral bekend vanwege de Heksenwaag en het historische centrum’’, prees Verhoeve zijn stad aan bij de jongeren.

Zaterdag 3 december vertrokken de buitenlandse gasten weer naar Polen. Begin februari 2017 brengen de Nederlandse leerlingen een tegenbezoek aan Pszczyna.

Bron: Gemeente Oudewater | 3 december 2016

Geef een antwoord