Brandweerpost Oudewater heropend

De officiële opening van de vernieuwde brandweerpost in Oudewater vond met veel tromgeroffel op zaterdagmorgen plaats, terwijl er diezelfde middag heel veel belangstellenden een kijkje kwamen nemen in de – inderdaad zeer fraai aangepaste – brandweerkazerne van Oudewater.

Zaterdagmorgen werd de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve, onder begeleiding van een doedelzakkorps, bij het stadhuis opgehaald om de vernieuwde brandweerpost officieel te openen.

Oudewater_opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-013-2

Naast hem waren onder andere de heren Peter Bos – directeur Veiligheidsregio Utrecht (VRU), Bas van den Hemel -directeur Brandweerrepressie en Regionaal Commandant VRU en Jan van Zanen – burgemeester van Utrecht in zijn rol als voorzitter van het Algemeen Bestuur van de VRU aanwezig bij deze opening. Natuurlijk was er ook een grote delegatie van het partnerkorps van de Oudewaterse brandweer uit het Oostenrijkse Karnabrunn.

Oudewater_opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-043-2

Aan de voorzijde van de brandweerpost werd een plaquette onthuld door de burgemeester van Oudewater, waarna als aardige tegenhanger aan de achterzijde een bordje onthuld werd waarop stond aangegeven dat dat plein in het vervolg Karnabrunn Platz zal heten. En, uiteraard, waren er de nodig toespraken. Burgemeester Pieter Verhoeve had zich duidelijk bijzonder goed ingelezen, want hij vertelde vol vuur (!) over de vroege noodzaak van de aanwezigheid van een brandweerpost in Oudewater (hennep) en veel over de geschiedenis van de brandweer. Hij deed dat niet alleen op een zeer deskundige , maar ook op een bijzonder boeiende wijze. Regelmatig steeg uit het aanwezige publiek een lachsalvo omhoog. Maar er waren ook andere sprekers.

Als leuke bijkomstigheid krijgt de post in Oudewater een personeels-materiaalbusje dat voor de jeugdbrandweer gebruikt kan gaan worden en ingezet kan worden bij kleinere activiteiten.

opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-098-2opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-115-2 opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-126-2

Jurjen Zeinstra, (commandant) en Peter Oosterlaken (plaatsvervangend commandant) vertelden dat de kazerne een totale metamorfose heeft ondergaan. Sinds 1974 was er nauwelijks wat aan het gebouw veranderd, maar nu voldoet het weer aan alle Arbo-eisen en is het wat betreft de energie van status G naar status A gepromoveerd: “Het is binnen bijna volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd.”

Een functioneel, zuinig en mooi gebouw

Het gebouw heeft nu dubbel glas en zonnepanelen; het is niet alleen zelfvoorzienend wat betreft stroom, maar levert nu al terug. En het bleek dat ze voortdurend, tijdens de verbouwing operationeel waren gebleven; ongetwijfeld een hele kunst.

Oudewater_opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-053-2Later wordt me door één van de vrijwillige brandweermannen, Ronald Vink, getoond wat me buiten door beide commandanten werd verteld: een aparte kleedruimte met voor iedereen een eigen locker. “Waar het vroeger stoer was om naar brand te ruiken en een vieze helm te hebben,” vertelt Peter Oosterlaken, “is tegenwoordig ‘schoon het nieuwe stoer’”.Oudewater_brandweer

Het blijkt dat ze veel zelf gedaan hebben; dat kon zonder veel moeite omdat de aannemer, Van Leeuwen uit Harmelen, zelf ook brandweerbloed heeft, vertelde Jurjen Zeinstra: “Het is voor de komende vijftien jaar goed op orde.”

En nu was het goed druk, vertelden beide commandanten, waarin, hoewel ze bescheiden vertelden, Oudewater_opening-brandweer-karzerne-19-11-2016-059-2toch terecht enige trots doorklonk. En ze móchten trots zijn, want toen ik werd rondgeleid door Ronald Vink, door de nieuwe kleedruimten, de prachtige moderne sanitaire ruimten, de sobere kantoorruimte, de professionele keuken en kantine en tenslotte de nieuw aangelegde ruime dakkapel, waarin een opslagruimte was gecreëerd, was het niet zo lastig om te begrijpen waar die trots op gebaseerd was. Dat de brandweermensen, naast hun (vrijwilligers)werk, ook maar veel plezier mogen beleven in hun mooie vernieuwde brandweerkazerne.

Bron: Oudewater.net | 21 november 2016
Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der Horst (9) en Aad Kuiper (1)

Geef een antwoord