Prijsuitreiking gedichtenwedstrijd dodenherdenking 2017

Bij de dodenherdenking op 4 mei mogen Julia Brouwer (Immanuëlschool) en Kas Verkleij (Jozefschool) hun gedicht voorlezen in de Grote of Sint Michaëlskerk. De jury wees deze twee leerlingen aan als winnaars van de gedichtenwedstrijd.

De prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd was een kleine gebeurtenis in het Cultuurhuis. Om 12.00 uur werden door Saskia Wulterkens, programmacoördinator van het Cultuurhuis, de winnaars uit de vele ingestuurde gedichten, bekendgemaakt. Na rijp beraad had de jury, die dit jaar bestond uit sportverslaggever/presentator Koert Westerman, neerlandica Marja Verhoeve en stadsdichteres Nelleke den Boer-Strien, gekozen voor het gedicht ‘Herdenken’ van Julia Brouwer (Immanuëlschool, groep 8) en het gedicht ‘4 mei 2017’ van Kas Verkleij (Jozefschool, groep 8). Zij kregen voor deze prachtige prestatie een medaille uitgereikt door burgemeester Verhoeve, die tevens aan de kinderen vertelde, dat herdenken en nadenken over vrede en vrijheid heel belangrijk is.

Dit herdenken wij

Het thema voor de dodenherdenking dit jaar is: ‘Dit herdenken wij’. Een thema waarover leerlingen en leerkrachten in de klas hebben gesproken, voorafgaand aan de 4 mei-herdenking. Verder zagen de leerlingen een voorstelling over de oorlog. Ook brachten de kinderen uit de groepen 7 en 8, onder leiding van burgemeester Pieter Verhoeve, een bezoek aan het oorlogsmonument op de Waardsedijk.

Cultuurhuis dicht wedstijd voor 4 mei 022

Ook alle andere kinderen werden uitgenodigd om de herdenkingsdienst bij te wonen en natuurlijk ook voor het bevrijdingsfeest op 5 mei, dat gevierd gaat worden met heel veel muziek.

Gedicht

Uiteindelijk keek de jury vooral naar wie het onderwerp het mooist naar voren kon brengen en dit tegelijkertijd ook symbolisch goed wist te verwoorden. Ook beoordeelde de jury de lengte van het gedicht en hoe het technisch in elkaar stak. Het gedicht hoefde niet perse te rijmen, maar het moest wel soepel lopen. Aan die criteria voldeden de gedichten van Julia Brouwer en Kas Verkleij het meest. Ook werden de winnaars door de heer van Rijn, van het comité dodenherdenking, uitgenodigd hun gedicht voor te komen lezen tijdens de herdenkingsdienst op 4 mei in de Grote Kerk, waar ook een speciale gast over belevenissen tijdens de oorlog zal vertellen.

De winnende gedichten

Van Kas Verkleij, uit groep 8 van de St. Jozefschool

Soms denk ik dat ik in oorlog leef

Dan hoor ik in mijn hoofd geweren, auto’s en vliegtuigen
Dan denk ik dat ik moet vluchten
Soms denk ik dat ik in oorlog leef
Dan hoor ik treinen wegrijden met mensen

Waarvan niemand weet waar ze naartoe gaan.
Soms hoor ik mensen schreeuwen
Soms denk ik dat ik in oorlog leef
Ik zie in mijn hoofd soldaten over straat lopen
Die vechten met andere soldaten
Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt. 

Van Julia Brouwer, uit  groep 8 van de Immanuëlschool

Herdenken

Iedereen herdenkt wel een keer
De een doet het weinig, de ander iets meer
De een is stil, de ander denkt na
De volgende bidt of gaat ergens heen
Iedereen herdenkt wel een keer
Het maakt niet uit hoe je het doet
Elke manier is goed.

Tot slot kreeg Isa van Beek (Immanuëlschool) een aanmoedigingsprijs. Haar gedicht zat taalkundig zo goed in elkaar dat de jury haar aanspoort om door te gaan met schrijven.

Bron: Oudewater.net en Gemeente Oudewater | 20 april 2017
Tekst & foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord