Probleem met lezen en schrijven? Het Taalpunt Oudewater biedt hulp!

Beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. ,,Wie Nederlands spreekt en schrijft voelt zich vrij, kan zich beter redden en heeft meer zelfvertrouwen,’’ zei wethouder Ad de Regt bij de officiële opening van Taalpunt in Oudewater.

Verbeteren van taalvaardigheid

Het lokale Taalpunt in Oudewater ondersteunt inwoners die hun taalniveau willen verbeteren. Wie zich hier meldt, krijgt advies over welke aanpak het beste bij hem of haar past. Voor sommigen is dat een taalcursus, maar vaak is (extra) hulp door een vrijwilliger – een zogenaamd taalmaatje – voldoende. Medewerkers van het Sociaal Stadsteam Oudewater spelen een belangrijke rol in het signaleren en herkennen van mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij zorgen er voor dat inwoners die willen werken aan het verbeteren van hun taalvaardigheden, op de juiste plek terecht komen.

Veel Nederlanders kampen met dit probleem

Mensen die de taal niet of onvoldoende beheersen om zich in onze samenleving goed te redden, ondervinden daar dagelijks hinder van. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of bij het invullen van formulieren. Helaas is het een probleem dat veel vaker voorkomt dan wij weten. In Nederland kampt één op de 9 volwassenen met het onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal. Zeg maar 1.000 Oudewaternaren. En dat zijn niet alleen allochtone plaatsgenoten. Juist ook veel autochtonen, mensen die de basisschool doorlopen hebben, ondervinden last van het onvoldoende beheersen van het Nederlands.

Moedige stap

De heer Griffoen zette 10 jaar geleden op 62-jarige leeftijd de stap om zijn taalniveau te verhogen, zo liet hij wethouder Ad de Regt weten bij de opening van het Taalpunt. Een moedige stap waar hij veel aan heeft gehad en die hij anderen ook aanraadt. ,,Het heeft mij erg geholpen en ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen,’’ vertrouwde hij de wethouder toe.

Bron: Gemeente Oudewater | 10 december 2015
Foto: Alex de Kuiper

Geef een antwoord