Ridder, ereburger en erelid Diede de Groot!

Inwoner van Oudewater en kampioen rolstoeltennis Diede de Groot werd groots ontvangen bij terugkomst uit de Verenigde Staten, nadat ze de Golden Slam had behaald.

Deze zomer nam zij deel aan de uitgestelde Paralympische Spelen 2020 in Tokio, waar ze zowel in de singles als in de dubbels (met partner Aniek van Koot) een gouden medaille veroverde.


Eerder al werd zij kampioen in de Australian Open, op Roland Garros, Wimbledon en  daarna nog op de US Open! Wat een prestaties voor de tengere verschijning. Zij won in 2021 de zgn. Golden Slam, d.w.z. alle grand slam wedstrijden in één kalender jaar. Iets wat nog niet eerder is vertoond in het rolstoeltennis!

Een ongekend succesvol seizoen dus voor Diede, die na afloop van de US Open terugkwam in Oudewater, waar ze werd verrast door een feestelijke huldiging door Burgemeester Danny de Vries, die haar, haar familie en team een rondvaert op de  versierde Geelbuik aanbood. Er waren veel belangstellenden getuige van de feestelijkheden, waaronder diverse schoolklassen. De Rootstraat, waar zij woont, was helemaal versierd door de buren met vlaggen, slingers en ballonnen.

Na de rondvaert verplaatste het gezelschap zich naar het bordes van het Stadhuis aan de Visbrug, waar aan de kampioen een lintje werd uitgereikt. Diede werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en werd daarna Ereburger van Oudewater (de eerste) en erelid van Tennisvereniging De Heksenmeppers.


Diede zet zich in voor inclusiviteit in de sport: ze heeft als missie om te laten zien dat een handicap niet als handicap ervaren hoeft te worden. Ze is ambassadeur bij de Ester  Vergeer Foundation, Fonds Gehandicaptensport en de KNLTB. Ook werd ze ambassadeur van de New York Fashion Week en mocht de online modeshow Runway of Dreamsopenen. Verder kreeg ze een mooie deal met Nike (Just do it!).

We hebben haar met trots toegevoegd op onze pagina Oudewaternaren (uit de sport)!

Natuurlijk heeft ze een eigen website, waar naast een overzicht van haar carrière ook het speelschema te vinden is. Je kunt haar volgen op Instagram, Twitter en Facebook.  www.diededegroot.nl

Geef een antwoord