Romeijnbrug krijgt volledige verkeersfunctie én oude vorm terug

Palen op de Romeijnbrug maken autoverkeer al drie jaar onmogelijk. Een noodzakelijke ingreep, omdat de stalen constructie is doorgeroest. Als het aan burgemeester en wethouders ligt, komt er begin 2017 een nieuwe oeververbinding tussen de Romeijn- en Havenstraat. Eentje met een toog, net als ruim vier eeuwen geleden.

De Romeijnbrug kent een lange geschiedenis. In 1591 kreeg Gerritsz Paemburch opdracht van het stadsbestuur een brug te ontwerpen op de plek waar de Haven uitmondt in de Hollandse IJssel. Een brug met een toog. Daarop lieten boeren, burgers en buitenlui gedurende bijna drie eeuwen miljoenen voetstappen achter.

Rond 1860 maakte de toogbrug plaats voor het huidige exemplaar. Deze platte brug met stalen binten kon voetgangers, rijwielen en paard met wagen goed verdragen. Dat gold niet voor de voertuigen die in de loop van anderhalve eeuw steeds zwaarder werden. Met als gevolg dat er zich vanwege de veiligheid sinds medio 2013 alleen nog voetgangers en fietsers mogen verplaatsen tussen de Romeijn- en Havenstraat.

Oudewater_Bert-Vermeij_05.19 romeijnbrug
Wethouder Bert Vermeij bij de huidige Romeijnbrug.

Portefeuillehouder Bert Vermeij legt uit waarom burgemeester en wethouders kiezen voor een reconstructie. ,,We willen dat de brug weer een volwaardige verkeersfunctie krijgt. Dat vergroot de bereikbaarheid en de veiligheid van de binnenstad. Bij calamiteiten zijn hulpdiensten sneller op de plaats van bestemming. Bovendien ontlasten we op deze manier de Visbrug.’’ Maar Vermeij ziet nog een belangrijk argument. ,,Met deze toogbrug herstellen we het oorspronkelijk stadsbeeld op deze plaats. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van onder andere de Stichting Hugo Kotestein.’’

De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. Als die akkoord gaat en geld beschikbaar stelt, dan begint de reconstructie in de eerste helft van 2017.

Bron: Gemeente Oudewater | 20 mei 2016

Geef een antwoord