Schaapskudde graast deze zomer in Oudewater

Een schaapskudde in het Groene Hart. Het is misschien even wennen, want je verwacht het vooral op de hei of in de provincie Drenthe. Maar het gaat er echt komen. Deze zomer is een herder met zijn kudde te vinden bij de weiden rond Oudewater. Het project wordt betaald met subsidie van het Streekfonds de Utrechtse Waarden.

Het Streekfonds de Utrechtse Waarden is een club, die zich steeds meer profileert om allerlei projecten aan te trekken die ons landschap verfraaien. De schaapherder is daar een mooi voorbeeld van.

Aan de overkant van de Lek hoedt herder Huug Hagoort al meer dan tien jaar een kudde Schoonebeekerschapen en die doen het goed. Deze zomer zal de kudde op proef op een aantal daarvoor aangewezen percelen gaan grazen. Bijvoorbeeld in het veenweidepark Ruyghe Wey en langs de Tiendweg. Burgemeester Pieter Verhoeve is er enthousiast over. ‘‘Iedereen die het ziet, zal een grote glimlach op zijn gezicht krijgen.’’

Maar het is niet alleen voor het gemoedelijke plaatje dat de schaapskudde komt, het is ook veel beter voor een grotere biodiversiteit. Een schaapskudde begraast intensief en laat daarna de bloemen groeien en bloeien. De schaapskudde komt in de zaaiperiode weer terug om te grazen. De schapen absorberen de vallende zaden in maag, mest en in hun vacht en verspreiden zo bloemen en planten door het hele gebied. Omdat ze het dichte gras opeten komen er binnen enkele jaren meer bloemen. En dat is weer prettig voor de natuur: vlinders, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Daar kunnen de mensen ook van genieten.

Samen met het platform van overheden in De Utrechtse Waarden, de gemeenten IJsselstein, Lopik, Oudewater, Montfoort en het Hoogheemraadschap wordt onderzocht of ook op andere plekken een ‘streekherder’ op pad kan gaan met zijn schaapskudde en honden. De herder verplaatst zijn kudde dan via stad of dorp naar een nieuwe locatie, dus de kans dat je de streekherder met zijn kudde en honden straks tegenkomt is groot.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 16 maart 2016

One thought on “Schaapskudde graast deze zomer in Oudewater”

  1. Armin Mulder zegt:

    Er staat doorgaans heel veel mooi lekker gras op het jaagpad langs de IJssel richting Hekendorp. #tipjemijnerzijds

Geef een antwoord