Schaatsvereniging Oudewater bruist!

Er wordt al eeuwenlang geschaatst in en rond Oudewater. Zo werd in februari 1673 een grote groep Franse soldaten, die het plan had opgevat om Oudewater en Papekop te plunderen, verslagen door zo’n vierhonderd Oudewaterse vrijwilligers die zich voortbewogen op schaatsen. In het boek Schaatsenrijden, dat in 1888 verscheen, is te lezen: ‘De vrijwilligers, bewapend met snaphanen, vielen de vijand vervolgens snel en verrassend aan op hun schaatsen en stichtten een dusdanige verwarring dat hij hals over kop, met achterlating van sleden en buit, in de richting van Oudewater en Papekop vluchtte, om zich aldaar achter enige hooibergen te verschansen.’

Nog steeds is de vechtlust bij Oudewaterse schaatsers onverminderd groot. In het opvallend gekleurde pak van Schaats- en skeelervereniging Oudewater rijden zij hun wedstrijden tegen regionale tegenstanders en sommige SVO’ers presteren zelfs landelijk op hoog niveau. ’s Zomers schaatsen de Oudewaternaren op het asfalt. SVO heeft zelfs een paar jeugdige inlineskaters die tot de absolute top van Nederland behoren.
Na de oplevering van de combibaan in 2008 op het Statenland is SVO één van de weinige Oudewaterse verenigingen waar jaarrond gesport kan worden. Dit niet alleen door de wedstrijdsporters, maar ook door de recreatieve sporters en de vele jeugdleden. Bij SVO is er dus voor elk wat wils! Breng maar eens een bezoek aan www.svooudewater.nl en maak kennis met een bruisende vereniging.

Maatschappelijke betrokkenheid

SVO heeft maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking hoog in het vaandel staan. De vereniging zoekt actief samenwerking met andere organisaties en verenigingen en neemt regionaal en landelijk ook de nodige verantwoordelijkheid in commissies en besturen. Toen door het bestuur van Oudewater 750 de vraag werd gesteld of SVO het activiteitenprogramma wilde verzorgen op de kunstijsbaan, die van vrijdag12 december t/m zondag 4 januari in de tuin de pastorie van de St. Franciscuskerk ligt, werd dan ook zonder enige twijfel alle medewerking toegezegd.

Voor elk wat wils

Eerste Kerstdag uitgezonderd is de baan drieëntwintig dagen achtereen geopend. Soms van ’s morgens negen uur tot tien uur in de avond. Doorlopend zijn er dan drie of vier vrijwilligers op de baan aanwezig. Zo moet het ijs doorlopend verzorgd worden. De ijsmeesters hebben hun instructiedag in Etten-Leur inmiddels al achter de rug. Daarnaast moeten er schaatsen worden uitgedeeld en weer worden ingenomen, want iedereen schaatst verplicht op de schaatsen die de leverancier van de ijsbaan aanlevert.

Tijdens de openingsweek van de ijsbaan verzorgt SVO schaatslessen voor zo’n vierhonderdvijftig leerlingen van de Oudewaterse basisscholen. Op maandag 15 december worden zij daarbij geholpen door oud-wereldkampioen schaatsen Barbara de Loor, die met de KPN Junior Schaatsclub naar Oudewater komt.
Ook in de andere weken worden er veel clinics gegeven. Figure Skating Amsterdam verzorgt een clinic kunstschaatsen en de Landelijke Vereniging Schoonrijders gaat naar verwachting veel enthousiaste Oudewaternaren de kunst van het schoonrijden, bij ons beter bekend als ‘zwieren’, bijbrengen. Dit op moderne klapschaatsen! De Dragons, de ijshockeyclub uit Utrecht, komen met veel sticks en pucks naar de Oudewaterse ijsbaan. Dat wordt een geweldige clinic voor stoere Geelbuiken.

SVO gaat tijdens de kerstvakantie ook zelf schaatslessen verzorgen. Vooral beginnende schaatsers, jong en oud, worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze lessen die worden gegeven door gediplomeerde SVO-trainers. Voor de enthousiastelingen biedt SVO, speciaal in het kader van Oudewater 750, een vervolgaanbod op de Vechtsebanen in Utrecht. In de maanden januari en februari worden schaatscursussen voor kinderen en volwassenen gegeven op de Utrechtse kunstijsbaan. Door samenwerking met de KNSB en De Vechtsebanen kan dit tegen zeer aantrekkelijke prijzen.
Uiteraard is er op alle dagen volop gelegenheid om vrij te schaatsen op de kunstijsbaan. Iedere dag begint overigens met het zogenaamde kabouterschaatsen. De baan is dan speciaal geopend voor de allerkleinsten die samen met hun ouders of opa en oma hun eerste stappen op het ijs kunnen zetten. Ook de avonden beloven supergezellig te worden. Vanaf acht uur wordt er dan een grote curlingcompetitie gehouden. Niet met de welbekende schijven, maar met fluitketels. In totaal is er ruimte voor tweeëndertig teams die bestaan uit vijf tot negen spelers. En uiteraard ontbreekt de koek en zopie niet! Zin om mee te doen met familie, de buren of de club? Ga dan nu alvast een team formeren. Informatie over inschrijving volgt. Dit geldt ook voor de inschrijving voor alle clinics.

Axels en Ritbergers

De Oudewaterse kunstijsbaan wordt geopend op vrijdagavond 12 december. Geen geoliede opening zoals bij het openingsfeest op vrijdag 10 oktober. Wel met demonstraties van een jeugdgroep van Figure Skating Amsterdam. En na de dubbele Axels en de Ritbergers kunt u genieten van een optreden van de klederdrachtgroep van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders. Hollandse folklore in De Kapellestraat. Tot die tijd moet er nog enorm veel werk worden verzet bij SVO. Maar ze hebben er zin in bij die Oudewaterse vereniging! Vechtlust genoeg!

Vrijwilligers gezocht

SVO kan overigens nog vrijwilligers gebruiken op de Oudewaterse kunstijsbaan. U kunt zich aanmelden bij liannevdwijk@live.nl.

Stichting Oudewater 750 jaar Stad | 25 november 2014

Geef een antwoord