Schiedamse Scouts ontdekken boerenleven in Oudewater

De welpen van de Scouting Tono-groep, allemaal echte stadskinderen, bivakkeerden het hele weekend op een echte boerderij. ’s Ochtends vroeg hielpen ze met het melken van de 90 koeien, en daarna gingen ze zelf kaas maken. Zo maakten ze kennis met het echte boerenleven.

Op de boerderij van Mattieu en Tamara Spruit in Oudewater worden elke dag 90 koeien gemolken. Vijf dagen per week worden daar op de boerderij 11 kazen van gemaakt.
Echte, originele, boerenkaas waar de boerderij drie weken geleden nog een grote prijs mee binnenhaalde op de kaaskeuring. De welpen van de Schiedamse Scouting Tono-groep, meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar, mochten het hele weekend bivakkeren op de boerderij.

“Onze welpen zijn echte stadskinderen en hebben vaak geen idee hoe het leven op een boerderij er echt uitziet”, zo verteld Richard Spruit, een van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep. “Daarom zijn we een weekendje gaan logeren op deze boerderij in oudewater, om het allemaal eens mee te maken. Scouting is tenslotte leren door doen”. Dat deze vrijwilliger en de boer neven zijn maakt het organiseren ook nog net even wat makkelijker.

Op zaterdag deden de welpen een speurtocht door Oudewater, met zijn beroemde heksenwaag. Op zondag stonden ze al om kwart voor zes op om te helpen met het melken van de 90 melkkoeien. “Dat was wel heel vroeg”, zo verteld Manu, een van de welpen. Toch vond het tienjarige meisje het heel leuk om eens mee te maken. Daarna mochten de welpen helpen met het maken van de echte boerenkaas zoals dit elke dag gebeurt op dit bedrijf.

Toch vond Manu de kalveren nog het leukste. De kleinste vond het het schattigst. En natuurlijk het slapen in de hooischuur, waar de welpen op grote balen hooi konden overnachten. “Bij Scouting proberen we de kinderen wat meer bij te brengen dan gameboys en TV-kijken. Het liefst door ze zelf te laten ontdekken en ze zelf dingen te laten doen.”, legt Richard Spruit nog even uit. “Zelf een dagje helpen op de boerderij, en er dan ook nog mogen blijven slapen is voor deze meisjes en jongens natuurlijk een groot avontuur. Als ouders ook hun kind nog dit soort avonturen wil laten beleven, kunnen ze altijd op www.scoutingtono.nl kijken”. Daar kunnen ouders zien wat de welpen nog meer doen en leren in het hele jaar.

Dichtbij | Richard Spruit | maandag 16 juni 2014

Geef een antwoord