Schijnwerpers op streekproducten en agrarisch erfgoed in Utrechtse Waarden

Voor wie meer wil weten over heerlijke producten uit de (eigen) streek – en ze ook nog wil proeven! – en daarbij bijzondere panden in de Utrechtse Waarden wil bekijken, is de ‘verlichte proeverijenroute’ een must.

verlichte-proeverijenroute-@foto Klik 12_MG_6609

Maar wacht er niet te lang mee, want hij duurt maar kort.

De proeverijenroute gaat door drie linten in de Utrechtse Waarden: Cabauw en Lopik, over de noord- en zuidkant van Benschop naar Polsbroek en door de Lange Linschoten in Oudewater. De deelnemers hebben de afgelopen dagen benut om hun boerenbedrijven, woonboerderijen en andere aan te lichten panden zo fraai mogelijk te tonen aan het publiek, dat verwacht wordt op de avonden van 26-28 januari en op 2-4 en 9-11 februari tussen 19.00 en 22.00 uur.

Heel veel bijzondere boerenbedrijven

In die periode staan meer dan 100 boerenbedrijven, woonboerderijen en bijzondere panden in de schijnwerpers. Op woensdag 25 januari openden drie burgemeesters en een wethouder uit de Utrechtse Waarden de smakelijke route. Dat deden zij al smikkelend en smullend van streekheerlijke producten. De kaasboerderij van Verweij aan de Zuidzijdseweg 142 in Polsbroek vormde het decor voor de feestelijke start.

Kaasboerderij Verwey

Lyanne de Laat, die deze proevenrijenroute organiseerde, opende de avond in een bijzonder drukbezochte plek, bijna te midden van de driehonderd aanwezige koeien. In de tien jaar dat de verlichte boerderijenroute was georganiseerd had dat zo’n 40.000 bezoekers getrokken en ze verwachten er deze keer toch wel 3 à 4 duizend. Vervolgens vertelde Cock Verwey innemend over de ontwikkeling van de boerderij waar iedereen te gast was. Zijn vader had de aanzet gegeven en samen met zijn broers Pieter en Jaco had hij er een goed lopend modern bedrijf van gemaakt. En voor de daadwerkelijke opening werden de aanwezigen getrakteerd op het verhaal van ambachtelijke slager Ferry Lempers uit Linschoten, hoe hij met zijn ‘stivali’ eerder de bij de verkiezing van het beste streekproduct uit het Groene Hart de eerste prijs had weten te veroveren.

De opening van de route

Voorzitter van het Platform Utrechtse Waarden én burgemeester van Oudewater Pieter Verhoeve beet het spits af met een variant op een leus die ooit eerder door boeren tegen de toenmalige minister Alders was gebruikt: “Beste mensen, u moet weten: zonder de boeren hier heeft u geen eten.”

proeverijenroute_Pieter-Verhoeve_Lyanne-de-Laat_@studio Klik _MG_6543

Burgemeester Westerlaken van Lopik kreeg als eerste een boekje met alle te bezoeken panden uitgereikt en die eer vielen ook wethouder Vlaar van Montfoort en burgemeester Van Domburg van IJsselstein en natuurlijk de burgemeester van Oudewater ten deel. Met het ontsteken van de schijnwerpers op verschillende panden in de buurt – daarvoor moest iedereen even de kou in – werd de route voor geopend verklaard.

Proeverijenroute

Met streekbewoners organiseren Stichting Het Platteland en het Platform Utrechtse Waarden deze proeverijenroute, waarin drie weken lang de streekproducten van deze regio voor het voetlicht worden gebracht.

-verlichte-proeverijenroute-2017_Damzigt _MG_6592Bijzonder element van deze route zijn de PROEFboerderijen. Hier kan iedereen genieten van kleine ‘proeverijen op de boerderijen’ met zuivelproducten als kaas, biest, smoort en yoghurt, met vlees van het eigen bedrijf en biologische sappen uit de eigen boomgaard. Ook organiseren enkele deelnemers een ‘walking dinner’ en zijn er aanschuifmaaltijden.

Verdere informatie is onder andere in een routeboekje op papier te vinden, deze is te koop bij TIP in Oudewater,  maar ook op de website www.verlichteproeverijen.nl.

En, om u even lekker te maken, wat dacht u van een stoofpotje van wilde gans, rode, paarse en groen kaas, groene-hartsappen of wijnen die niet van druiven zijn gemaakt en dan anders maar wel heel lekker smaken van Robert Berger.

Eindredactie: Oudewater.net | 26 januari 2017
Tekst: Aad Kuiper, deels met persbericht als bron.
Foto’s: Studio Klik.

Geef een antwoord