Schoolkinderen markeren de ‘oranjeroute’ van de koning

Op vrijdag 3 juli bezoekt koning Willem-Alexander Oudewater. In dat weekend viert de stad dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het eerste deel van het programma vindt plaats in de Grote of Sint Michaëlskerk. Daarna wandelt de koning door het centrum naar de Markt. Hij volgt de route die de basisschoolleerlingen voor hem markeren met een oranje touw. Waar dat touw vandaan komt? Vanzelfsprekend van de Oudewaterse Touwfabriek.

De koning zal niet snel verdwalen in Oudewater. Zodra hij tegen drie uur uit de Grote of Sint Michaëlskerk komt, volgt hij de ‘oranjeroute’ die ongeveer 1.000 basisschoolleerlingen voor hem uitzetten.

Oudewater_06.22 oranje

Dat doen zij door aan beide kanten van de straat een oranje touw vast te houden, van de Noorder-Kerkstraat tot de Markt. Op dat moment hebben de kinderen hun geelbuik al volgegeten. Zij krijgen namelijk rond het middaguur op het evenemententerrein een pannenkoek opgediend door de Stichting Oudewater 750 jaar Stad.

Oudewater_06.22 jan pietersz van de lee

Het touw voor de ‘oranjeroute’ levert Touwfabriek Van der Lee. Ook daar ligt weer een lijntje met het verleden van de stad. Jan Pietersz van der Lee (zijn portret hangt in de raadszaal) richtte rond 1545 de touwslagerij op. Die gold lang als het oudste familiebedrijf van Nederland. De fabriek is er nog steeds. Wel ging de onderneming in 2013 over in andere handen: Hendrik Veder Group B.V. De lijnbaan die de touwen vlecht, is nog altijd in gebruik. In de Middeleeuwen kende Oudewater veel touwfabrieken. Die maakten tuigage, meertrossen en netten voor de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de haringvloot.

Oudewater_schoolkinderen_750

De leerlingen van de Oudewaterse basisscholen vervulden ook al een rol bij de opening van het feestjaar. Op vrijdag 10 oktober 2014 trokken zij in een grote herrie-optocht door de stad naar het voetbalcomplex van Unio. Op het hoofdveld van de (inmiddels kersverse) tweedeklasser vormden de leerlingen gezamenlijk het getal 750. Een drone met camera legde dat beeld vast.

 Bron: Gemeente Oudewater | 22 juni 2015

Geef een antwoord