Sinterklaas in Oudewater

Een verslag van uw speciale verslaggever, Bert van der Horst

Zal toch maar eerst even Apeldoorn bellen.
Want ja, komt Sinterklaas wel naar Oudewater. Altijd spannend; maar we slaan er ons wel weer doorheen. We moeten wel. Dit keer geen stoomboot uit Spanje. Het paard, Ozosnel, had watervrees, zo bleek later; dus hij kwam in Nederland aan per stoomtrein. Natuurlijk gaat er van alles stuk. Zelfs de papierdrukmachine om de verlanglijsten van de kinderen af te drukken. En de heren AD HEZIE en natuurlijk ook CO HEZIE hadden het er heel erg moeilijk mee. Eindelijk konden ze naar Nederland en wat bleek, de stoompersmachine bleek heel erg stuk te zijn. En ja de kinderen konden hun verlanglijst niet aan de pieten geven. Gelukkig konden de heren dit allemaal weer goed maken. Wat een geluk.

Gespannen in Oudewater

En ja de kinderen in Oudewater waren natuurlijk erg gespannen. Eerst kwamen de drie P’s aangevaren over de gracht. Met hun gitaar en gezang. Daarna de Geelbuik. Vol met pietermannen en Sinterklaas natuurlijk. Wat een kleurrijk gezicht ….

De kinderen holden  met de boot mee richting de Markt. Zou het goed gaan? Ja, hoor; alles ging mooi onder de bruggen door. En Sinterklaas keek zijn ogen uit; zulke mooie panden. De net geopende nieuwe kapsalon van Astrid Muller stond met het voltallige personeel driftig te zwaaien en kreeg van Sint vanuit de boot zijn gelukwensen. Hij zou spoedig langskomen want de dooie punten moesten uit zijn prachtige lange haren .

Eenmaal op de markt aangekomen werd iedereen welkom geheten door de nieuwe burgemeesters Wim van Groeneweg en kinderburgemeester Tijn Trijssenaar.

Fotografen waren druk bezig om het perfecte plaatje te schieten; het was grappig om het van een leuke hoogte te bekoekeloeren.

Handen schudden

Sinterklaas ging in alle rust de kinderen een handje geven; eenieder kreeg een hand. Er werd daar veel tijd voor uitgetrokken door de Sint, wat heel erg gewaardeerd werd door de kinderen. Ze hadden er tenslotte er een heel jaar op gewacht .

Waardig, zoals een echte Sinterklaas dat hoort te doen, liep hij langzaam naar het podium waar Koert Westerman geduldig stond te wachten. Ook hij heette de Sint warm welkom. En de nieuwe burgemeester ook natuurlijk samen met Tijn. De burgemeester verbaasde zich over het grote aantal kinderen waarop Sinterklaas vertelde dat dit normaal was. Oudewater was tenslotte de gezelligste stad van Nederland. En er wonen natuurlijk allemaal lieve kinderen. Er werd een mooie dans uitgevoerd door dansschool Maxime; speciaal ingestudeerd voor de Sint. Oudewater genoot . De burgemeester gooide een visje uit en vroeg of al deze lieve kinderen de schoen mochten zetten vanavond. Sinterklaas had er al op gerekend en had extra pieten meegenomen. Het was een druk programma  vandaag, dus er werd afscheid genomen en al handen schuddend ging men langzaam richting het Pietenhuis.

Pietenhuis

Het Pietenhuis waar Sinterklaas en zijn pieten de komende dagen zullen slapen en waar nu al veel kinderen stonden te wachten op de goedheiligman bevindt zich in het stadhuis en was daarvoor al omgebouwd.

Vele pakjes lagen al klaar om weggebracht te worden. Het was een prachtig gezicht. Sinterklaas ging naar zijn troon en ontving vele mooi verpakte verlanglijsten. Een ieder kreeg de volle aandacht. Ook op woensdag 27 november kan je het Pietenhuis bezoeken van af 14.30 uur. Buiten was er nog van alles te doen. Op wel 20 plaatsen kon je op speciale Pietenplekken van alles beleven. Men kon met de Touwtrein naar vier locaties vertrekken waaronder de Coop waar een verrassing werd uitgedeeld. Ook de binnenstad was omgetoverd tot speelplaats. Spelletjes werden gedaan in de Gasthuissteeg; grabbelen bij de slager en ga zo maar door. Wat een leuk georganiseerd feest was het . Alles werd op en om de markt gedaan. Een groot compliment voor organisatie en natuurlijk de vele vrijwilligers, en natuurlijk door de winkeliers van Oudewater.
Er is duidelijk veel werk verzet, heel veel werk. Top.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst

One thought on “Sinterklaas in Oudewater”

  1. Corrie van der Heiden zegt:

    Wat een prachtig verhaal. Bert van der Horst.

Geef een antwoord