Sinterklaas in Oudewater

Sinterklaas kwam ook dit jaar, 2017, weer in Oudewater aan. Het werd een bijzonder feest. Een speciaal verslag van onze speciale verslaggever.

Jan Boeren Fluitjes van het Sinterklaasjournaal had het weer goed voorspeld: “Als de wolken voor de zon zitten, schijnt hij niet.”
O, wat was het weer spannend. We zaten iedere dag vol spanning voor de buis om het Sinterklaasjournaal te volgen. Hoge golven en een zeer verdacht slingerende kajuit; geen zwarte Piet te zien; pakjes die zoek raakten; nog meer golven. Het was té spannend allemaal.

Gelukkig, daar was de Sint in Dokkum! Maar natuurlijk ging het daar ook niet allemaal vanzelf. De Zielepiet wilde naar huis en draaide de boot ieder keer weer richting Spanje. Ze was zo verdrietig. Maar ja hoor, daar was hij dan: in Dokkum. Iets te laat maar dat hoort erbij.

Ook in Oudewater

Ook in Oudewater was het niet zo vanzelfsprekend. Zou de boot wel door de IJssel kunnen? Was die IJssel wel voldoende uitgebaggerd. Maar zie daarginds kwam de pakjesboot toch aangevaren met heel veel zwarte Pieten. De Sint was een beetje moe, dacht ik; hij zat lekker op een stoel voorop de boot, maar zodra de kinderen in zicht kwamen stond hij op en stond uitbundig te zwaaien. Ja, hoe oud was hij wel niet? En iedereen had er zin in; dat was duidelijk waarneembaar. De Pieten dansten er op los en de kinderen met hun ouders liepen met de boot mee, richting brug. Ook nu was er geen doorkomen aan. Dicht op elkaar en menig kind op de schouders van papa om toch maar niets te hoeven missen.

Blije kinderen

Blije kinderen, vol van verwondering over deze Goedheiligman. Na een dans door de Danspieten – die hadden stiekem bij Studio Max Dance geoefend – ging het al snel richting het stadhuis. Maar wat nu? De burgemeester was er niet. “Tja, dan kan het allemaal niet doorgaan”, vertelde Kirsten van het Muziekhuis. Maar Kirsten liet de kinderen heel hard “BUUUUURGEMEEEEESTER” roepen. Gelukkig maar; na 3 keer kwam hij door de grote deur van het Pietenhuis. Misschien was hij zelf cadeautjes aan het uitzoeken. Want het Pietenhuis ligt er vol mee natuurlijk. Hij begroette Sint-Nicolaas heel hartelijk en droeg de sleutel van het huis over
aan de Sint, zodat Sinterklaas rustig zijn werk kon doen in deze drukke dagen.

Deze week zie je Jantje of Mientje aan de hand van vader of moeder na etenstijd even langs het Pietenhuis lopen om een glimp op te vangen van een drukke zwarte Piet of Sinterklaas, gebogen over het grote boek. Meestal zie je ze niet, want men is druk in den landen.

Daarna ging het naar de Markt. De Knuffel(hoofd)piet gaf hier en daar een kusje weg. Zelfs de nieuwe Prins Carnaval had het geluk om een pakkerd te krijgen.

De sfeer was weer geweldig. Op de Markt werd er weer gedanst en gezongen; Sinterklaas genoot met volle teugen. De keeltjes van de kinderen konden ook nog gesmeerd worden met warme chocolademelk met een heerlijke wafel. Aan alles was gedacht.

De Politiepiet stond er een beetje als verloren Piet bij, hij had niets te doen. De kinderen waren opgetogen dat Sinterklaas er eindelijk was. Menig kleine dreumes had pretoogjes. Wat is het toch een prachtig feest.

Bron: Oudewater.net | 4 december 2017
Tekst en foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord