Sleuteloverdracht Oudewater: laat het carnaval beginnen

Carnaval: de sleuteloverdracht op vrijdagavond in het stadhuis; het officiële begin van de feestelijkheden. Het was zoals gewoonlijk afgeladen. Wie wordt de slapleuter, wie gaat er optreden? Het is een heerlijk gezicht al die vrolijk uitgedoste mensen. Eerdere slapleuters, oudgedienden van de ‘Raad van 11’ en meelopers in de carnavalsoptocht. Ze waren er weer allemaal. De burgemeester had weer een prachtig verhaal over de ooievaar. En wat blijkt: hij spreekt ook nog een beetje Haags.

Pieter-Verhoeve_Sleuteloverdracht en optocht 026Wat waren de bijnamen van de ooievaar zoal, vroeg hij. De uiver, de eiber en de stork. Het beest was bijna uitgestorven. In Oudewater hadden we zelfs twee embryologen zoals Kees Vermei, de  kapper en niet te vergeten de huishoudster van de pastoor, Tonia. Luid gejuich, de feestgangers hadden deze namen nog in hun geheugen staan. Zij hadden zelfs een schrift waarin alle bijzonderheden werden opgeschreven. De vogel is eigenlijk een vleeseter: kleine konijnen, mollen en muizen, hij slobbert alles lekker naar binnen. De stad is met deze vogel nauw verbonden. Tijdens het carnaval is Oudewater omgedoopt tot Uivergein. We hebben er zelfs één op het dak van het stadhuis. En menig toerist komt kijken naar dit geweldige beest. Een tiental jaren geleden was het een bezienswaardigheid en nu zijn er weer meer dan genoeg dankzij, hoe kan het ook anders, de vrijwilligers van het ooievaarsdorp in Liesveld en later ook in Haastrecht. In Haastrecht is het nu zelfs gesloten.

En daarom vertelde de burgemeester dit verhaal verhaal.

Prins Harold

Harald_Sleutel overdracht en optocht 015Nu zijn er drie overeenkomsten die slaan op de prins carnaval Harold. Eén: het is een sierlijke lange vogel. Ook de prins is een sierlijke en lange man. Twee: hij houdt van kinderen. Op jonge leeftijd heeft hij zelfs een koninklijke onderscheiding gekregen voor de scouting. En is zelf met trots papa. Toen kwam er een olijkerd roepende uit het publiek: “En hij heeft een grote bek”. Veel gelach en er werd met een weids gebaar naar de deur gewezen door de prins. En drie: hij brengt geluk.

Sleutel overdracht en optocht-044

De prins werkt namelijk bij de postcodeloterij: menig koektrommel is al uitgedeeld. Het geluk wordt met de gouden koffer gebracht, maar het echte geluk zit in het hart. En dan nog het volgende: het geluid van de ooievaar is geklepper. Laat het gebouw de Klepper zich vermengen met verbroedering deze komende dagen. Luid applaus voor deze goede woorden.

Sleuteloverdracht en gouden enveloppen

Prins-Harald-Louena-Sleutel overdracht en optocht plus Hospice 089 (3)Daarna werd  de sleutel van de stad  uitgereikt aan prins Harold en was het zijn beurt prachtige gouden enveloppen uit te rijken aan zijn vrouw voor het nooit klagen dat hij nogal vaak van huis is door zijn werk.

Welke vrouw zeurt daar niet over; zij echt nooit. En ook Wil en Corrie van der Heiden. Dat zij alles wat er ook maar gebeurt in Oudewater laten zien door mooie foto’s te plaatsen in de media. Ook zijn ouders werden naar voren gehaald en diverse jubilarissen. De huidige voorzitter Leon Sangers, René van Zandwijk uit de Raad van 11 en Gé Sluis. Wie kent hem niet?

De-Van-der-Heidens_Sleutel overdracht en optocht plus Hospice 067 Ouders-Broekhuizen_Sleutel overdracht en optocht plus Hospice 080

Gé-Sluis_Sleuteloverdracht en optocht 108Vanaf het begin de voortrekker van de carnavalsvereniging en nu benoemt als slapleuter, zodat hij de optocht zaterdag mag jureren voor de mooiste wagen en groepen. Hij vond het een eer om deze klus te klaren op de trappen van het stadhuis zaterdag. Zij kregen allemaal een prachtige envelop met een gouden pluim van prins Harold. Het was weer tijd voor een rondje hossen. Onder leiding van de Slobbers. Een geweldige carnavalsmuziekband met blazers en trommels. Sfeermakers en onvermoeibaar. Daarna was het de beurt aan Tina Turner.

Tina-Turner_Sleuteloverdracht en optocht111Wat een stem en wat een stemming bracht ze erin. Iedereen zong mee en danste erop los. En natuurlijk kon Gé het niet laten om met het lied ‘Simply the best’ een duet met haar te doen. En als afsluiter zong ze natuurlijk haar bekendste hit ‘Proud Mary’. De zaal ging los en het carnaval was officieel begonnen. Een meer dan geslaagd gebeuren, zoals ieder jaar weer.

Bron: Oudewater.net | 14 februari 2018
Tekst, foto’s en film: Bert van der Horst

Geef een antwoord