Slotbijeenkomst actie IkPas in Oudewater

Bijna alle deelnemers aan de actie IkPas, met het typische blauwe bandje om, waren op vrijdag 3 april aanwezig in de kantine van de voetbalvereniging Unio in Oudewater. Daar keek wethouder Ad de Regt met die ambassadeurs terug op een periode van 30 dagen zonder alcohol.

Symboolpolitiek met een doel

Eén van de aanwezigen vertelde dat zij altijd ’s avonds een glas wijn nam om lekker op te slapen, maar dat ze nu beter geslapen had en van plan was om het zo maar te houden. Op bijeenkomsten met veel mensen bleek het volhouden om geen alcohol te drinken wel eens behoorlijk lastig geweest: in een café waar alleen maar bier werd geschonken, bij een wijnproeverij en andere feestjes. Wethouder De Regt had van mede wethouders in de regio de opmerking gekregen dat hij aan symboolpolitiek deed. Hij had dat direct beaamd: “Dat klopt, het is symboolpolitiek. Maar wel met een doel”.

Over dat doel: een voorbeeld voor jongeren te zijn werd nog even stevig gediscussieerd onder de aanwezigen. Ze vroegen zich af wat ze er mee bereikt hadden: hoeveel effect deze campagne zou hebben, of ze een volgende keer misschien eerder publiciteit moesten maken, hoe ze de doelgroep nog beter konden bereiken. Eén van de aanwezigen merkte op dat het niet alleen om jongeren ging, maar ook om volwassenen, waarvan een flink aantal tot de orde van gewoontedrinkers was toegetreden.

Pas-taart en pas-eieren

Oudewater_2015_slot_ik-pasDe wethouder zegde toe al zijn bevindingen mee te nemen naar het overleg met de GGD. Maar eerst bood hij de ambassadeurs als blijk van waardering voor hun deelname een passend presentje aan: een lekker stukje ‘pas-taart’. Ja, u leest het goed: ‘pas-taart’ en een zakje ‘pas-eieren’ om mee naar huis te nemen.

IkPas

IkPas is een initiatief van de GGD-regio Utrecht. Die wil hiermee het bewustzijn bij mensen van 18 jaar en ouder vergroten als het gaat om gewoontedrinken. En vanzelfsprekend een voorbeeld stellen aan jongeren.

Naast wethouder Ad de Regt lieten de volgende personen gedurende 30 dagen het glas staan: Nettie Stoppelenburg (historica), Averien Hockx (Touwmuseum), Margreet Nagtegaal (journalist), Marianne Ruigrok (oud-burgemeester), Joke Bode (Loopgroep Oudewater), Jeanette Blake (Heksenwaag), Karl Lissendorp (Woningbouwvereniging), Tom Streng (Jozefschool/SVO), Adriaan Reijersen (juwelier), Richard Proost (sportschool) en Ton Hendrickx (voetbalvereniging Unio).

Bron: Aad Kuiper, redactie Oudewater.net | 3 april 2015

Geef een antwoord