Speel-o-theek Oudewater definitief gestopt

De Speel-o-theek in Oudewater heeft na twintig jaar op 1 januari 2016 definitief haar deuren gesloten. Het speelgoed is inmiddels verdeeld over verschillende locaties, waaronder Sesam en de kinderafdeling van het Diaconessenhuis in Utrecht.

Het initiatief begon destijds in een ruimte in de Schuylenburcht. In de succesjaren was er niet alleen het maximale aantal leden van 150, maar zelfs ook nog een wachtlijst van 100 mensen. Het viertallige bestuur betreurt dat het wegens te weinig belangstelling zijn activiteiten moet staken. Slechts 34 leden telde de Speel-o-theek nog, waarvan maar zo’n 15 leden regelmatig speelgoed kwamen lenen. Dat is te weinig om door te gaan.

Het laatste jaar zijn er nog allerlei acties ondernomen om nieuwe leden te krijgen, maar zonder resultaat. Kitty Punselie zegt daarover: ‘‘De mentaliteit van de mensen is heel anders geworden. Kinderen hebben alles en er lijkt geen tijd te zijn om hierheen te komen.’’ Ze laat zien dat er zelfs nog houten speelgoed van twintig jaar geleden in de kast staat. ‘‘Dat verslijt nooit.’’

Inmiddels heeft de Speel-o-theek het speelgoed zo goed mogelijk uitgedeeld. Het ging onder andere naar de kinderafdeling van het Diakonessenhuis in Utrecht, naar een kinderdagverblijf, een school voor bijzonder onderwijs en naar de scholen in het Cultuurhuis. Ook Sesam uit Montfoort mocht een aantal spellen en materiaal uitzoeken voor hun club voor kinderen met een beperking. Al deze organisaties en scholen waren erg blij met het nog mooie en goed onderhouden speelgoed. Alle vrijwilligers van de Speel-o-theek mochten ook wat uitzoeken. Zo werd het speelgoed zo goed mogelijk verdeeld en verzekerd van een verantwoorde bestemming. Het geld wat over was is gedoneerd aan organisaties als Villa Joep; een fonds tegen neuroblastoom kinderkanker, Villa Pardoes, een organisatie voor adoptiekinderen en de CliniClowns. Deze laatste bood als dank aan om met het bestuur een workshop te volgen voor CliniClown. Op 1 februari hopen ze dat al het speelgoed weg is en worden de speciale kasten teruggegeven aan de gemeente.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | 20 januari 2016

Geef een antwoord