Spekkoekkoningin nu gevestigd in Oudewater

Zowel in Alphens Nieuwsblad als in het AD verschenen artikelen over Jessica Chang Sing Pang, de spekkoekkoningin, waarin ze werd geroemd om haar veelzijdigheid op het gebied van koken, bakken en allerlei daaraan gerelateerde initiatieven. Zo blijkt dat zij vestigingsmanager van een tweetal kookscholen was (per 1 december jongstleden is ze daarmee gestopt, omdat – spoiler – de spekkoeken heel goed lopen), als ook een ervaren chef-kok, spekkoekfans heeft onder gerenommeerde namen als Ron Blaauw en Herman den Blijker, en zich nu, onder andere door corona, geworpen heeft op het bakken van spekkoek. En wat betreft dat laatste zijn er in de betrekkelijk korte tijd dat ze zich met spekkoek bezighoudt niet alleen bestellingen uit de nabije omgeving binnengekomen, en zelfs niet alleen uit heel Nederland, maar ook van ver daarbuiten.

Wat beweegt iemand om in Oudewater een vestiging van de Spekkoekkoningin te openen?

Spekkoek

De oorsprong van spekkoek is niet helemaal duidelijk. Spekkoek was vroeger in Nederland een pannenkoek gebakken in varkensvet. Later werd er vooral een laagjescake mee bedoeld, afkomstig uit Nederlands-Indië, de Indische spekkoek. Hoewel de koek ook gebaseerd zou kunnen zijn op de laagjescake bebinca, afkomstig uit de voormalige Portugese koloniën in Azië, of de Duitse laagjescake Baumkuchen. Een andere mogelijkheid is dat het van oorsprong een Maleisisch gerecht is, zoals door hen beweerd wordt. Nu wordt er hier en nu veelal de Indische spekkoek mee bedoeld. En deze spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan.

De bereiding van spekkoek is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken. De lekkernij werd daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Anno 2020 is spekkoek in Nederland, België en Suriname echter ook in Indische toko’s, supermarkten en restaurants te verkrijgen.

Spekkoek wint aan populariteit

Jessica maakt haar spekkoek in heel uiteenlopende varianten, met heel verschillende ingrediënten en dus ook met diverse smaken en verschijningsvormen. Daarbij vertelt ze dat je spekkoek laagje voor laagje opbouwt, en dat alles bij elkaar wel een uur of drie duurt voordat de koek klaar is. Zelf geeft ze aan dat haar spekkoek als ‘warme broodjes’ over de toonbank gaan en dat ze prachtig zijn om te zien en fantastisch smaken. Kennelijk vindt zij dat niet alleen, want de schare liefhebbers voor haar creaties lijkt zich alleen maar uit te breiden.

Herman den Blijker

Naast particulieren weten inmiddels ook veel bedrijven de spekkoek van Jessica op waarde te schatten, want een flink aantal horecazaken heeft Jessica’s creaties op de menukaart staan.

Particulier én horeca

Maar er kan meer. Om iemand te verrassen, passen de verpakte koeken ook gemakkelijk door de brievenbus. De ontvanger hoeft er niet voor thuis te blijven en dus kun je er iemand ongetwijfeld een groot plezier mee doen. En wie haar in Oudewater nog niet tegen het lijf gelopen is: ze is, omdat ze al heel lang modellenwerk doet, ook te zien op televisie: ze speelt onder meer in een reclame van Ymea en Maggie. En het antwoord van de vraag waarom Jessica zich hier in Oudewater gevestigd heeft is vrij simpel. Eigenlijk is zij zich, sinds corona in volle hevigheid is losgebarsten, meer gaan toeleggen op het bakken van spekkoeken en deed dat in eerste instantie vanuit huis. Maar aangezien dat avontuur veel groter uitpakte dan ze had voorzien, zocht ze een ruimte van waaruit ze haar activiteiten iets gemakkelijker kon voortzetten. En vanuit de Peperstraat in Oudewater zal dat vast wel lukken.

Bestel maar, bestel maar, bestel maar, …

“Ze start vanaf 15 maart aanstaande in de Peperstraat nr. 14”, laat haar partner Hans weten. “Daar gaat ze vooral spekkoeken bakken. In eerste instantie voor de online verkoop via www.despekkoekkoningin.nl en voor de levering aan restaurants. Uiteraard”, gaat hij verder, “zijn de mensen uit Oudewater straks heel erg welkom om aan de deur iets te kopen, maar omdat het bakproces van spekkoeken vrij intensief is moet ze eerst haar draai daarin vinden. Ze kan de ovens tijdens het bakken niet in de steek laten. Het is het beste om online iets te bestellen en het in de Peperstraat af te halen.”
“Bijvoorbeeld de leuke paashaasjes”, voegt hij er lachend aan toe.

Redactie Oudewater.net | Foto’s: Hans Doderer en Jessica Ching Sang Pang
Bij de foto: Links Martijn Krabman van Krabman signs en rechts Jessica Chang Sing Pang ‘De spekkoekkoningin’ tijdens het ambachtelijk beletteren van de etalages.

Geef een antwoord