Stadscentrum Oudewater verandert in een kruidentuin

Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om ’s avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat geen probleem.

Sinds dinsdag 18 juli staan er 10 kruidenbakken in het centrum. En iedereen mag er gratis uit oogsten. Zo lang de voorraad strekt. Vijf lokale horecabedrijven adopteren de bakken en gebruiken de kruiden voor de maaltijden die zij bereiden.

Jill-House-Verhoeve-kruidentuin-IMG_3809Mensen kopen producten in de supermarkt waarvan ze niet weten hoe ze groeien. Kruiden brengen eten op een natuurlijke manier op smaak en zijn goed voor de gezondheid. Mensen bewust maken van echt voedsel en waarom dat goed voor je is. Burgemeester Pieter Verhoeve ziet nog meer positieve effecten: ,,Het idee van de eetbare stad past prima binnen de plannen om de binnenstad van Oudewater nog aantrekkelijker te maken. En er steekt natuurlijk ook een stukje bewustwording achter.’’

Vijf horecabedrijven adopteren de kruidenbakken: Joia, Lumière, 3 keuken & bar, Jill House en Hex. Zij verzorgen de kruiden, gebruiken ze voor hun gerechten, verstrekken informatie en helpen liefhebbers bij het oogsten. In de tien bakken (50×50 cm) vinden inwoners en bezoekers straks: munt, tijm, rozemarijn, lavendel, bieslook, peterselie, basilicum, rucola, maggi, hyssop, citroenmelisse en echte salie.

Eetbare stad

Andernach-DByr_VjXsAA-z4SHet idee van deze bloembakken vol kruiden komt niet zomaar uit de lucht vallen. Enkele weken geleden vertrok een groot gezelschap op initiatief van burgemeester Pieter Verhoeve naar Andernach, dat zich profileert als ‘eetbare stad’. Wie het verhaal dat Walther Kok daarover schreef gelezen heeft ziet direct de gelijkenis.

Burgemeester Verhoeve: ,,Het gaat om een experiment. Als de kruiden op zijn, dan is het experiment ten einde en kijken we of we er volgend jaar een vervolg aan geven.’’

Bron: Gemeente Oudewater19 juli 2017
Tekst en foto’s: Aad Kuiper

Geef een antwoord