Streven: volgende week nieuw college Oudewater

Als alles meezit, heeft Oudewater volgende week een nieuw college. Wethouder Bert Vermeij (Onafhankelijken) keert terug en VVD/ D66 heeft ook een kandidaat klaarstaan.

Elly van Wijk, fractievoorzitter van VVD/D66, houdt wel een slag om de arm. Een naam van de beoogd wethouder voor haar fractie noemt ze nog niet. ,,De benoeming van een wethouder vergt wat voorbereidingen. En we moeten ook nog praten met de burgemeester. Maar als het aan ons ligt, is de installatie volgende week. En anders wordt het een week later.”

‘Politieke coup’

Dat doet voorkomen alsof de zoektocht al is begonnen vóór het huidige college gisteravond naar huis werd gestuurd. Van Wijk en ook René van den Hoogen, haar collega van de Onafhankelijken, geven dat ruiterlijk toe.

Van den Hoogen: ,,Er ligt een aantal belangrijke dossiers die de komende 18 maanden (tot de gemeenteraadsverkiezingen, red.) om aandacht vragen. We kunnen het niet maken Oudewater maanden zonder college te laten zitten.”

Van Wijk: ,,Voor ons was het een absolute voorwaarde bij de motie van wantrouwen. Het was geen onbezonnen actie.” Het CDA spreekt van een ‘politieke coup’. De fractie vreest voor het zelfstandig voortbestaan van Oudewater.

Uit de felle kritiek van VVD/D66 op de financiën, waar volgens de fractie sprake zou zijn van wantoestanden, lijkt het voor de hand te liggen dat de nieuwe coalitiepartner die portefeuille claimt. Ook lijkt het voor de hand te liggen dat de terugkerende Vermeij voort kan met zijn taken. Van Wijk: ,,Zover zijn we nog niet. De bespreking over de portefeuilleverdeling gaat dit weekeinde verder.” Ze hoopt met Van den Hoogen begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Hoewel de motie van wantrouwen donderdag gericht was tegen het voltallige college van B&W, beklemtoont Van Wijk dat de kritiek niet gericht is op Vermeij. Ook blijft burgemeester Pieter Verhoeve buiten schot. ,,Hij is een heel goede burgemeester. Die willen we niet kwijt.”

Bron: AD Groene Hart | 23 september 2016

Geef een antwoord