STRO, TIP en Recreatiekrant bestaan VIJF jaar

Toen het VVV in Oudewater zo’n vijf jaar geleden failliet ging stonden er al mensen in de startblokken (Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater) om het stokje over te nemen en binnen no time bestond TIP: een fantastisch Toeristisch Informatie Punt met diverse activiteiten. Er waren wel een paar afspraken met de gemeente voor nodig, maar ook dat was vrij snel geregeld. Kort daarna werden achtereenvolgens de Recreatiekrant, de Grachtenvaert en Oudewater.net actief binnen Oudewater. Heel wat vrijwilligers dragen hier hun steentje aan bij. En daarom was er een feestje voor al die vrijwilligers. En wat voor een feestje; een topfeest met topmuziek: The Rosenberg Trio.

Al weer vijf jaar draait het Toeristisch Informatie Punt nu op volle toeren. Niet alleen kunnen bezoekers er allerlei informatie krijgen, maar ook kunnen er voor groepen allerlei arrangementen geregeld worden: stadswandelingen onder leiding van een gids, een torenbeklimming  of kerkbezoek met toelichting. Terwijl in de beginperiode de arrangementen ernaast gedaan werden, is dat inmiddels een zelfstandig draaiende tak geworden binnen TIP. Allerlei arrangementen zijn er te boeken, bijvoorbeeld een bezoek aan één van onze twee musea – of allebei natuurlijk – met of zonder  een bezoek aan één van de prima horecagelegenheden, maar als er iemand iets anders wil, dan wordt dat zonder meer geregeld en ook nog eens voor een heel redelijke prijs. De Grachtenvaert, ook via het TIP-kantoor af te spreken, maar sinds kort ook rechtstreeks via de website van de Grachtenvaert, trekt inmiddels jaarlijks honderden mensen naar Oudewater; hoewel Oudewaternaren er zelf ook regelmatig gebruik van maken als er familie of vrienden op bezoek zijn. Op de Geelbuik zijn trouwens zowel schippers als gidsen aan het werk. Een jaar lang waren ook de schutters van de sluis als vrijwilliger actief, maar Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de sluis geautomatiseerd en toen waren deze betrokken vrijwilligers niet meer nodig. Destijds hadden ze een kleine afscheidsbijeenkomst. Momenteel echter zijn er weer gesprekken gaande tussen STRO en HDSR met de vraag van de laatste of er toch weer sluiswachters zouden kunnen helpen, als er een storing optreedt. Dat schijnt nogal eens te gebeuren.

De winkeliers in de binnenstad van Oudewater en zeker de horeca zal ongetwijfeld heel blij zijn met deze gestage groei van bezoekers; tenslotte betekent dit ook meer inkomsten voor deze groep van ondernemers; de EMTÉ en ’t Kaasmeisje hadden dan ook iets lekkers voor in de pauze van het concert geregeld. Ook de gemeente blijkt bijzonder verheugd, want deze helpt mee om diverse zaken op toeristisch gebied gerealiseerd te krijgen. Vast daarom wel, wilden zij voor de viering van dit jubileumfeest het stadhuis een middagje ter beschikking stellen. Alle vrijwilligers waren uitgenodigd om te komen en heel veel hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven, zodat het stampvol was in het stadhuis. Beneden een lekker kopje koffie of boven even in het toch steeds weer boeiende Stadsmuseum een kijkje nemen totdat The Rosenberg Trio er klaar voor was. Eén van de toeristische kartrekkers van het eerste uur in Oudewater, Jacques Zanen, had maar weinig woorden nodig om het geheel aan elkaar te praten.

The Rosenberg Trio bestaat uit Stochelo Rosenberg (sologitaar), Nous’che Rosenberg (ritmegitaar) en Nonnie Rosenberg (contrabas). Dit Nederlandse jazztrio is vooral georiënteerd op hun grote inspiratiebron Django Reinhardt, STRO 5 JAAR 23-4-2017 167een legendarisch gitarist uit de dertiger jaren, hoewel ook eigen nummers en een nummer van Duke Ellington in het repertoire voorkwam. Alle aanwezigen wisten de fenomenale muzikaliteit van dit illustere trio hooglijk te waarderen. Toen, na een pauze met een hapje en een drankje, gevraagd werd weer te komen luisteren, werd hier dan ook ogenblikkelijk gehoor aan gegeven. Een mooi jubileumfeest voor al die vrijwilligers die er veel voor doen om Oudewater levendig en aantrekkelijk te houden voor toeristen, maar ook voor Oudewaternaren zelf.

Bron: Oudewater.net | 25 april 2017
Tekst: Aad Kuiper
| Foto’s en film: Bert van der Horst

Geef een antwoord