’t Schaap in Oudewater

Ongetwijfeld zullen er in vroeger tijden in en rond Oudewater heel wat schapen hebben rondgelopen én dus ook geschoren zijn. Maar hoe lang al zou dit uit het straatbeeld verdwenen zijn? Zaterdag was het weer voor even terug. Bijzonder aardig om van te zien hoe het scheren van een schaap er aan toe gaat.Dat er in deze contreien sinds kort af en toe weer schapen aan het grazen zijn zal niemand, die het nieuws uit de regio een beetje volgt, ontgaan zijn. Kortgeleden waren ze nog te vinden in het veenweidepark de Ruyghe Wey.

Oudewater_schapen-scheren_Ries-van-Dijk_6-5-2016 003Afgelopen zaterdag konden we ze niet alleen zien grazen, maar ook zien hoe ze geschoren werden. Dit zou eerder plaatsvinden, maar het werd uitgesteld tot zaterdag jongstleden.
“Door omstandigheden kon het schaapscheren zaterdag 28 mei niet doorgaan. Vervelend, want zo met de zomer op komst willen de dieren graag hun wollen trui uittrekken. Dat gebeurt nu op zaterdag 4 juni,” vertelde de gemeente Oudewater ons.

Oudewater_Schapen-scheren_Huug-Hagoort_6-5-2016 018

Streekherder Huug Hagoort hoedt de schapen en ze werden geschoren door Ries van Wijk. Hij zette zo rond half twee de tondeuse tussen het vel en de vacht en aan het einde van de middag had hij een heel stel  schapen een knipbeurt gegeven. Prachtig om te zien hoe zo’n schaap heel rustig onder het scheren blijft. Nu werd duidelijk waar de uitdrukking ‘zo mak als een schaap’ vandaan komt.

Scheerfeest

Het scheerfeest vond plaats in de Gasthuisstraat tussen Eethuis ’t Backertje en de Heksenwaag. Samen maakten zij duidelijk graag een praatje met iedereen die geïnteresseerd is. De wol die zij deze middag verzamelen, wordt veelal verkocht aan bedrijven waar wol verwerkt wordt.

Nogmaals de gemeente Oudewater: “Bij wijze van proef huurt de gemeente dit jaar de schapen in van Schaapskooi Ottoland. Zij houden drie à vier keer per jaar het gras kort in het park Ruyghe Wey. Dat doen ze ook op de Tiendweg (tegenover De Broedkorf, haaks op de Utrechtsestraatweg) en het zogenaamde Spaghettilandje, de groenstrook parallel aan de J.J. Vierbergenweg ten noorden van Papekop.”

Tekst: Aad Kuiper | Bron: Gemeente Oudewater
Foto’s: Bert van der Horst | 6 juni 2016

Geef een antwoord