Taalpunt Oudewater officieel geopend

Op 8 december om 15.00 uur werd het Taalpunt bij Sociaal Stadsteam Oudewater geopend door een gezamenlijk optreden van wethouder Ad de Regt en de heer Griffioen. Vanaf nu zal er elke donderdagochtend bij het inloopspreekuur van 10.00 – 12.00 uur gelegenheid zijn om vragen te stellen over laaggeletterdheid.

Na een welkomstwoord van de teamleider van het Sociaal Stadsteam Oudewater, Johan Vermeulen, kreeg wethouder Ad de Regt het woord. Hij vertelde, wat de meeste belangstellenden waarschijnlijk al voor een groot deel wisten – want het waren veelal direct betrokkenen bij dit project – dat Oudewater hiermee als eerste van de regio de aftrap gaf voor het gezamenlijke doel: het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid en vervolgens doorverwijzen naar passend taalaanbod.

Maar hij vertelde meer. De wethouder gaf aan dat één op de negen Oudewaternaren moeite heeft met taal; dat zijn maar liefst zo’n duizend mensen: “Er wonen hier dus een duizendtal mensen die er moeite mee hebben om vrij en zelfstandig te kunnen leven. En dan gaat het om taal, taal en nog eens taal.”

Alleen al daarom was hij bijzonder blij met het Taalhuis Het Groene Hart, dat een samenwerking is in drie gemeentes (Oudewater, Montfoort en Woerden); FermWerk, Vluchtelingenwerk Linschoten/Montfoort, SWOM, Welzijn Woerden, Sociaal Stadsteam van Welzijn Oudewater, Prago en Bibliotheek Het Groene Hart zijn de kernpartners.

Schaamrood

Met enig schaamrood op de kaken vertelde hij dat zijn vrouw een brief van de gemeente openmaakte. “Komt die bij mij vandaan?”, vroeg hij. (De zoon van wethouder De Regt heeft door omstandigheden enige moeite met lezen en in verband met die omstandigheden kreeg hij dan ook die brief. De zoon geeft lastige brieven, dus ook die van de gemeente, meestal aan zijn moeder, een logopediste.) “Ja,” antwoordde ze hem, “En het is ook nog eens een heel lastige brief van maar liefst vier kantjes.”

“Iedereen verwacht van je dat je kunt lezen en daarom doet het ook nog eens iets met je zelfvertrouwen. En wij willen dat iedereen mee kan doen. Mensen die dat nu nog niet kunnen, moeten een taalmaatje hebben. Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om zich aan te melden voor hulp en ondersteuning.”

De heer Griffioen, een waardig ambassadeur

Wethouder_Ad-de-Regt_Heer-griffioen_DSCN0667Wethouder De Regt vroeg de heer Griffioen naar voren te komen. Uit zijn verhaal bleek dat hij behoorlijk veel moeite met taal had gehad; let op het woord ‘gehad’. Op aanraden van zijn vrouw had hij zich opgegeven om een cursus voor laaggeletterden te volgen. Op het ROC in Woerden had hij zich meer taalvaardigheid, begrijpend lezen en het invullen van allerlei formulieren eigen gemaakt. Mede dankzij de stimulans van zijn vrouw, want volhouden had hij af en toe wel heel moeilijk gevonden.

Terwijl hij zich vroeger schaamde voor zijn gebrek aan taalvaardigheid, vertelde hij dit nu bijna zonder schroom en blakend van zelfvertrouwen aan een behoorlijk grote schare toehoorders. Wethouder Ad de Regt: “Een betere ambassadeur hadden we ons niet kunnen wensen!”

Het Taalhuis

Het Taalhuis klinkt als een stenen huis maar is feitelijk de naam van het samenwerkende netwerk. In alle drie de gemeentes zal er een Taalpunt komen; een plek waar een inloopspreekuur is voor mensen die meer informatie willen hebben over laaggeletterdheid en de mogelijkheid om begeleid te worden hierin.

Op 10 december opent het Taalhuis het Taalpunt in Bibliotheek Woerden. En ze hopen begin 2016 ook een Taalpunt in Montfoort te mogen openen bij het DoeMeeHuis.

Herkennen van laaggeletterdheid en het doorverwijzen naar passend taalaanbod zal gebeuren bij de Taalpunten. Een Taalspecialist zal een intake doen om te kijken welk taalaanbod passend is voor een persoon en indien gewenst een match te maken met een Taalmaatje.

Voor meer informatie: Welzijn Oudewater en Taalhuis Het Groene Hart.

Bron: Redactie Oudewater.net | 8 december 2015
Foto’s: Aad Kuiper

Geef een antwoord