Taalpunt Oudewater van start in stadskantoor

Hulp bij het verbeteren van taal- en rekenvaardigheden

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Wie Nederlands spreekt en schrijft, kan zich beter redden bij het vinden en behouden van werk, de opvoeding van kinderen en het onderhouden van sociale contacten. Het Taalpunt helpt daarbij. Dat opent op dinsdag 8 december zijn deuren in het stadskantoor Oudewater.

Verbeteren van taalvaardigheid

Het lokale Taalpunt in Oudewater ondersteunt inwoners die hun taalniveau willen verbeteren. Wie zich hier meldt, krijgt advies over welke aanpak het beste bij hem of haar past. Voor sommigen is dat een taalcursus, maar vaak is (extra) hulp door een vrijwilliger – een zogenaamd taalmaatje – voldoende. Medewerkers van het Sociaal Stadsteam Oudewater spelen een belangrijke rol in het signaleren en herkennen van mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij zorgen er voor dat inwoners die willen werken aan het verbeteren van hun taalvaardigheden, op de juiste plek terecht komen.

Veel organisaties betrokken

Bibliotheek Het Groene Hart heeft het initiatief genomen tot de vorming van het regionale Taalhuis, de verzamelnaam van drie afzonderlijke taalpunten. Die komen behalve in Oudewater, ook in Montfoort en Woerden. Naast de gemeenten, de bibliotheek en het Sociaal Stadsteam Oudewater, zijn ook Welzijn Woerden, Stichting Welzijn Ondersteuning Montfoort, FermWerk, Prago (Praktisch Gericht Onderwijs) en de Stichting Lezen en Schrijven betrokken bij het Taalhuis. Net als Vluchtelingenhulp Oudewater, maar het programma is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen die verplicht moeten inburgeren.

Vrijwilligers

Nog dit jaar krijgen 15 vrijwilligers een opleiding om taalondersteuning te gaan geven en om bijvoorbeeld aan de slag te gaan als taalmaatje. In 2016 wil het Taalhuis voor de drie gemeenten over 30 opgeleide vrijwilligers beschikken. De Oudewaterse wethouder Ad de Regt is blij met het initiatief: ,,Het vergroten van taal- en rekenvaardigheden is erg belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is fijn dat onze inwoners die wat ondersteuning kunnen gebruiken, dit dicht bij huis krijgen.’’

Bron: Gemeente Oudewater | 12 november 2015

Geef een antwoord